Uz doček Nove godine dolazi i prilika za uživanjem u ukusnim jelima i salatama koja obogaćuju proslavu i donose vibraciju svježine i zdravlja.
Salate, s bogatstvom boja, tekstura i ukusa, predstavljaju idealan dodatak blagdanskom stolu, a samim time i stolu kojeg pripremate za doček Nove godine. Osim što pridonose estetici obroka, salate su i odličan način da se krene u novu godinu s fokusom na zdravlje i dobar okus.
Zbog svoje raznovrsnosti one su prilagođene različitim prehrambenim potrebama i preferencijama gostiju koji vam dolaze. Bilo da se radi o svježim voćnim kombinacijama, hrskavom povrću ili kombinacijama različitih vrsta žitarica, moguće je stvoriti salatu koja će zadovoljiti svačiji ukus. Upravo zato morale bi postati ključan sastojak kod planiranja bilo kakvih proslava.
Ono što je ključno jest da je priprema jako jednostavna, a rezultat su obroci koji će oduševiti vaše goste te im dati svježinu i vitalnost kako bi započeli novu godinu na najbolji mogući način. Ove tri salate prikladne su za vegane, no u njima će uživati apsolutno sva nepca.
Salata sa quinoom, avokadom i bobičastim voćem
Sastojci:
1 šoljica kuhane quinoe
1 avokado (izrezan na kockice)
1 šoljica bobica (jagode, maline, borovnice)
Sjeckani bademi
Svježi listovi mente
Maslinovo ulje
Sok od limete
Agavin sirup (po želji)
So i biber po ukusu
Priprema:
Pomiješajte kuhanu quinou, avokado, bobice i bademe. Dodajte svježu mentu. Pripremite preljev od maslinovog ulja, soka od limete, agavinog sirupa, soli i papra. Dobro promiješajte. Prelijte preljev preko salate, pažljivo promiješajte i poslužite.
Salata sa pečenim batatom i narančama
Sastojci:
Pečeni batati (izrezani na kolutove)
Naranče (izrezane na kriške)
Mladi špinat
Crveni luk (sjeckan)
Sjeckani orasi
Maslinovo ulje
Med (po želji)
So i biber po ukusu
Priprema:
Pomiješajte pečene batate, naranče, mladi špinat, crveni luk i orahe u velikoj posudi. Pripremite preljev od maslinovog ulja, meda, soli i papra.
Prelijte preko salate, promiješajte i poslužite.
Salata od quinoe i povrća
Sastojci:
1 šoljica kuhane quinoe
Cherry paradajz (prerezane na pola)
Krastavac (izrezan na kolutove)
Crvena paprika (izrezana na kockice)
Crni grah (kuhan i ispran)
Sjeckani peršin
Maslinovo ulje
Sok od limuna
So i biber po ukusu
Priprema:
U velikoj posudi pomiješajte kuhanu kvinoju, cherry rajčice, krastavce, crvenu papriku, crni grah i sjeckani peršin. Pripremite preljev od maslinovog ulja, soka od limuna, soli i papra. Dobro promiješajte preljev i prelijte preko salate i pažljivo promiješajte kako biste sjedinili sve sastojke. Poslužite odmah ili ostavite salatu u hladnjaku da se ohladi prije posluživanja.