Ko su novi kralj i kraljica Danske: Ovo je njihova ljubavna priča

Piše: L. K. P.

Danska kraljica Margareta II odlazi s prijestolja nakon 52 godine vladavine, a svoju je odluku saopćila u televizijskom obraćanju uživo. Najavila je kako će se formalno povući 14. januara, a novi danski kralj tako će postati krunski princ Frederik, koji će 14. januara postati kralj Frederik X, sa svojom suprugom Mary koja postaje kraljica Danske.

Njihova je ljubavna priča vrlo neobična za evropsko plemstvo jer je Mary pučanka, i to porijekom iz Australije. Mary je upoznala Frederika u noćnom klubu Slip Inn 2000. godine, tokom Olimpijskih igara u Sydneyju. Kada su se upoznali, danski prijestolonasljednik bio je u društvu svoga brata, princa Joachima, i još jednog rođaka, koji je poznavao Maryinu cimericu. Mary u to vrijeme nije znala ko je on.

Par je nedugo nakon upoznavanja započeo vezu na daljinu, a Frederik je tada obavio nekoliko diskretnih posjeta Australiji koji su dali naslutiti da je njihova veza ozbiljna već od samog početka. U prosincu 2001. godine buduća se kraljica preselila iz Australije u Dansku, dok je radila kao profesorica engleskog jezika u Parizu.

Vjenčali su se u maju 2004. godine, a posljednjih 20-ak godina slave za jedan od najskladnijih kraljevskih parova. Imaju četvero djece: 18-godišnjeg Christiana, 16-godišnju Isabelle te 12-godišnje blizance Vincenta i Josephine. Ipak, nedavno su se pojavila nagađanja kako je njihov brak na tankom ledu.

Prema pisanju španskih tabloida, dok je u novembru boravio u Meksiku, budući danski kralj viđen je u društvu meksičke reality televizijske zvijezde Genoveve Casanova. Princ je tada proveo cijeli dan s atraktivnom Meksikankom dok je njegova supruga, princeza Mary bila na protokolarnom posjetu Ujedinjenih naroda, čime je budući danski kralj potaknuo glasine preljuba. Casanova je tada demantirala navode medija, a danska kraljevska obitelj rekla je da nema namjeru komentirati šuškanja o problemima u njihovom braku.

Kako donosi britanski Daily Mail, upravo bi to mogao biti razlog iznenadnog abdiciranja kraljice Margarete. Naime, sve su glasnija nagađanja da je odlučeno da se Frederikova supruga princeza Mary, koja je iznimno popularna u javnosti, zadrži.

Pročitajte još