Kako ukloniti višak kože sa noktiju bez sječenja

Piše: I. H.

 

Kada je u pitanju sređivanje noktiju često smo u nedumici da li sjeći kutikulu nokta ili ne. Neki kažu da upravo ta kožica čuva nokte od različitih infekcija, drugi da je treba samo uvući, a treći je sjeku bez ikakvog pogovora – kao što to radi većina kozmetičara.

 

Srećom, postoji trik uz pomoć kojeg možemo da se rješimo viška kože koja nekada zna da vizuelno skrati dužinu noktiju.

 

Sve što će vam biti potrebno je krema ili ulje za omekšavanje kutikula, spravica za guranje kutikule i mekana turpija za poliranje noktiju;

 

Kako početi?

Stavite malo ulja ili kreme za omekšavanje na kutikule noktiju i sačekajte par minuta kako bi sastojci iz nje djelovali. Sljedeći korak je guranje kutikule, što možete uraditi sa posebnim šapićem koji je namijenjen za to (možete ga nabaviti u svim kozmetičkim radnjama). Posljednji korak je njihovo “turpijanje”. Nježnom turpijom prelazite preko kutikule u pravcu naprijed-nazad, dok ne počnete da vidite formiranje kuglica od viška kože. Uklonite te kuglice i uspjeli ste da smanjite višak kože bez rezanja ili čupanja.

 

Zašto je ovaj “trik” efikasan?

Krema ili ulje omekšavaju kožu, tako da je na najlakši mogući način, bez rezanja, možete ukloniti u roku od nekoliko sekundi.

Nakon ovog možete preći na ljepši dio – biranje boje laka i uljepšavanje noktiju.

Pročitajte još