Evo na koje sve načine možete koristiti omekšivač

Piše: I. H.

 

Ljubitelji čišćenja kažu da je omekšivač za veš sredstvo koje svi moraju da imaju u svom domaćinstvu, jer je spektar njegovih namjena vrlo širok. Osim što daje mekoću peškirima, mnogi ga koriste za čišćenje mnogih stvari u kući, kao i za suzbijanje neprijatnih mirisa u kupatilu.

 

Radijatori

 

Mnogi koriste razrijeđeni omekšivač za čišćenje radijatora. Osim što ćete kvalitetno očistiti radijator, bonus je i što će vam se po sobama širiti miris omiljenog omekšivača.

Radijatore spolja prebrišite mješavinom vode i omijenog omekšivača za veš.

 

 

Prašina

 

Da biste spriječili da se prašina hvata na TV-u ili drugim plastičnim površinama u kući, stavite na peškir nekoliko kapi nerazblaženog omekšivača i obrišite. Ovo će spriječiti stvaranje električne energije koja privlači prašinu, dok ćete predmetima dati prijatan miris.

 

 

Kupatilo

 

Ukoliko u kupatilu imate monoblok sistem za wc šolju, podignite poklopac i sipajte jednu šoljicu (150 ml) omekšivača za veš u vodokotlić. Omekšivač će pasti na dno, a svaki put kada pustite vodu kupatilom će se raširiti prijatan miris.

 

 

Jastuci

 

Još jedan od trikova je osvježavanje dekorativnih jastučića ili namještaja u vašem domaćinstvu, uz pomoć spreja koji sadrži i omekšivač za veš.

Pomiješajte dva čepa omiljenog omekšivača za veš u tečnom stanju i jedan čep omekšivača u granulama, a potom dodajte vodu i sve stavite u bocu sa raspršivačem.

 

Onda jednostavno poprskajte jastučiće i namještaj, koji će nakon toga biti osvježeni i mirisni.

 

 

Aroma difuzeri

 

Umjesto da svaki put kada vam se osvježivači prostora sa štapićima, odnosno aroma difuzeri istroše, kupujete nove, pokušajte u njih da sipate mješavinu omekšivača za veš i vode.

 

Rešetke iz rerne

 

Mnogi ljudi imaju problem kada treba da očiste rešetke iz rerne na kojima je zagorjela masnoća, ali omekšivač i tu može da bude od pomoći.

 

Umočite rešetke u mješavinu vruće vode i omekšivača, pa ih nakon nekog vremena izvadite. Tada ćete lakše ukloniti masnoću sa rešetki.

 

 

Tepisi

 

Možda i ne primjećujete koliko su prljavi vaši tepisi i stazice dok ih ne pokvasite. Dodavanje omekšivača može im pomoći da ostanu sjajni i mekani poslije pranja.

 

Da bi postigli pun efekat, ljubitelji čišćenja savjetuju da ih operete u pjenušavoj kupki, a zatim protrljate omekšivačem prije nego što ih ostavite da se namaču još 30 minuta.

Pročitajte još