Riječ stručnjaka: Ovo su namirnice koje podižu imunitet

Piše: I. H.

Ako ste novogodišnje praznike proveli bolesni ili vas možda sada hvata gripa poslije raznih proslava, sigurno se pitate koji su ono pripravci iz djetinjstva koje smo uzimali kao djeca za tretiranje prehlade i gripe.

Pileća supa omiljena je hrana kada se osjećamo slabi i bolesni. No, nutricionistica i autorica bestselera “The Science of Nutrition” Rhiannon Lambert, za Sun Health rekla je da postoji još nekoliko namirnica kojima se možete okrenuti kako biste ojačali svoj imuni sistem.

 

“Ne postoji nijedna hrana ili dodatak prehrani koji će vas zaštititi od bolesti uzrokovanih bakterijama, virusima i drugim faktorima. Ali, konzumacija raznovrsne hrane koja smanjuje upalu i povećava antioksidacijsku aktivnost definitivno može pomoći u podršci vašem imunološkom sistemu”, istaknula je.

 

Od jogurta i češnjaka, do zelenog čaja i čokolade, evo šest skupina hranjivih namirnica koje je poželjno jesti kada ste bolesni.

 

  1. Probiotička hrana

 

Jogurt ili kiseli kupus možda nisu prva stvar za kojom ćete posegnuti kada ste bolesni. No, Rhiannon savjetuje da im date priliku.

 

“Probiotička hrana je hrana koja sadrži žive bakterije koje pomažu u održavanju zdravlja crijeva. Oko 70 posto našeg imunološkog sistema je u crijevima, tako da održavanje dobre ravnoteže bakterija u crijevima može pomoći u podržavanju imunološke funkcije”, istaknula je.

 

Rhiannon je predložila probiotičku hranu, poput jogurta, kefira, kiselog kupusa i kimchija.

 

“Kad ste bolesni, naročito ako ste uzimali antibiotike, vaša crijevna mikroflora može biti poremećena, što dovodi do neravnoteže bakterija”, dodala je.

Rhiannon je predložila probiotičku hranu, poput jogurta, kefira, misoa, kiselog kupusa i kimchija kako bi se “uvele prijateljske bakterije u vaš probavni sistem i pomogle vratiti ravnotežu”.

 

  1. Hrana bogata antioksidansima

 

Određene vrste voća i povrća također bi mogle biti od velike koristi vašem tijelu kada ste bolesni, kao i čokolada.

 

Rhiannon je predložila dodavanje hrane bogate antioksidansima u vašu prehranu kada ste bolesni jer ona “može doprinijeti smanjenju oksidativnog stresa dok podržavaju imunološki sistem i ublažava upalu, a sve je to korisno za proces ozdravljenja”.

 

Hrana bogata antioksidansima uključuje voće poput borovnica, malina i naranči, povrće poput brokule, špinata i mrkve, zeleni čaj, orašaste plodove i tamnu čokoladu.

 

  1. Bijeli luk

 

Bijeli luk ima mikrobna svojstva jer sadrži alicin.

 

“Postoje neka istraživanja koja sugerišu da bi mikrobni element bijelog luka mogao pomoći u borbi protiv bakterija i virusa koji se obično povezuju s bolestima poput prehlade i gripe”, rekla je Rhiannon.

“Dodajte bijeli luk u ručak ili večeru kako biste osigurali ukusan zalogaj i podržali svoje zdravlje”, predložila je Rhiannon.

 

  1. Đumbir

 

“Đumbir je historijski biljni pripravak za ublažavanje bolesti. Pokazalo se da pomaže kod mučnine i želučanih tegoba”, objasnila je Rhiannon.

“Đumbir možete dodati čitavom nizu jela, poput karija i supa ili ga čak možete piti sirovog u čaju”, istaknula je.

 

  1. Manuka med

 

Možda su vam kao djetetu davali med za ublažavanje upale grla.

“No, određena vrsta slatkih, ljepljivih tvari mogla bi biti ključna”, rekla je Rihannon.

 

“Manuka med, koji se razlikuje od običnog meda zbog svojih jedinstvenih antibakterijskih svojstava koja se pripisuju nektaru stabla Manuka, istraživan je za potencijalne zdravstvene prednosti u pružanju olakšanja kod bolesti”, objasnila je nutricionistica.

 

“Može biti umirujući dodatak toplim napitcima poput čaja s limunom za bolno grlo i kašalj”, rekla je.

 

  1. Echinacea

 

Rhiannon je također predložila uzimanje malo ehinaceje “biljnog pripravka koji se tradicionalno koristi za podršku imunološkom sistemu koji se ponekad preporučuje za ublažavanje simptoma prehlade i gripe”.

 

“Neke studije pokazuju da ehinacea može pomoći u smanjenju ozbiljnosti i trajanja simptoma prehlade stimulirajući imunološki sistem i nudeći blage protuupalne učinke”, objasnila je.

 

Preporučila je korištenje ehinaceje pri prvim znakovima bolesti. No općenito, postoji jedno specifično pravilo kojeg se trebate pridržavati kada ste bolesni, za koju god hranu da se odlučite.

 

“Važno je zapamtiti da ostanete hidrirani tako što ćete piti puno vode ili biljnih čajeva. Slušajte svoje tijelo i birajte hranu koju je lako progutati i koja vam neće iritirati grlo ili želudac”, istaknula je Rhiannon.

Pročitajte još