Ove stvari trebate odmah baciti iz kuhinje

Piše: L. K. P.

Čišćenje zaboravljenih, nekorištenih artikala kao i onih kojima je prošao rok trajanja, iz kuhinje omogućuje optimiziranje skladištenja na organiziran način. Također omogućuje temeljito čišćenje praznih polica i ladica prije nego što ih ponovo napunite svježom robom.

Evo pregleda stvari koje biste trebali odmah baciti, premjestiti ili donirati.

Uklonite sva ulja za kuhanje s polica ormara, provjerite datume isteka, otvorite poklopce i probajte ulja kako biste bili sigurni da su još dobra. Izbacite oštećene boce, užegla ulja i ona kojima je istekao rok trajanja.

Začini dolaze s rokom trajanja, baciti začine kojima je istekao rok trajanja, očistite i osušite staklenke te ih ponovno napunite  biljem i začinima kupljenim u rinfuzi. Uštedjet ćete novac, uživati ​​u ukusnijim začinima i smanjiti otpad.

Svaka kuhinja ima ladicu u kojoj se nalaze razne kućanske stvari. Ako niste pažljivi, ovaj prostor može brzo postati prostor za skladištenje nepotrebnih predmeta kao što su istrošene olovke ili ključevi bez odgovarajućih brava. Ispraznite ladicu i sortirajte sadržaj. Izbacite sve bez svrhe.

Ispraznite ormariće s hranom i napravite brzi test okusa i bacite sve što je užeglo.

Zamrzivači lako pate od preopterećenja, s ostacima zakopanim iza drugih predmeta stvarajući smrznutu pustoš nejestive hrane. Održavajte svoj zamrzivač urednim (i osigurajte da je hrana koju podgrijavate sigurna za jelo) povremenim čišćenjem smrznute hrane. Općenito, trebali biste baciti sve što u zamrzivaču stoji dulje od godinu dana. Bacite ostatke kuhanog mesa i peradi nakon šest mjeseci, smrznuto sirovo mljeveno meso nakon četiri mjeseca, a ostatke juha i gulaša nakon tri mjeseca.

Samostojeći mikseri, blenderi i posude za pečenje zauzimaju puno prostora. Premjestite opremu koju ne koristite često na drugo mjesto.

Bacite napukle, krnjave i zamrljane čaše i šoljice. Ružne su i nesigurne.

Razvrstajte posuđe za kuhanje i pečenje kako biste odredili što treba baciti, a šta ćete zadržati. Izbacite nlonce, tave i posude za pečenje s oljuštenom ili izgrebanom površinom jer više nisu sigurni za upotrebu. Zatim složite lonce i tave po veličini i zadržite samo one koje redovno koristite.

Očistite ladicu u kojima se nalazi pribor za jelo. Čuvajte samo ono što vam treba i što redovno koristite.

Stavite vrećice za višekratnu upotrebu u automobil umjesto u ormarić ili ladicu—ovo će otvoriti dosta prostora u ormariću za pohranu kuhinjske opreme.

Pročitajte još