Gdje je danas i kako izgleda zloglasna Guccijeva udovica

Piše: L. K. P.

Patrizia Reggiani Martinelli bila je ‘Guccijeva crna udovica’. Neslavni nadimak je dobila nakon što se otkrilo kako je upravo ona naručila ubistvo bivšeg supruga Maurizija Guccija.

Priča je dobila toliku medijsku pažnju da je Ridley Scott 2021. snimio i film ‘Dinastija Gucci’ u kojem je Patriziju glumila Lady GaGa, a Maurizija Adam Driver.

S početkom 2024. na televiziji je prikazan film o ovoj kultnoj porodici, a mnogi su se s pravom pitali gdje je danas ‘Crna udovica’.

Patrizia Reggiani danas ima 75 godina. Na slobodi je i vlasnica je modno-draguljarske trgovina. S kćerkama Alessandrom (47) i Allegrom (43) nije u kontaktu, ali to joj ne predstavlja problem s obzirom na to da uživa u bogatstvu koje joj je pripalo nakon razvoda. Uz to, rijetko se pojavljuje u javnosti.

Bilo je vedro i toplo proljetno jutro, oko 8 i 30, kad je naočiti 46-godišnji Maurizio Gucci izašao iz svog milanskog stana u kratku šetnju do kancelarije u ulici Via Palestro 20, u srcu modne metropole.

Kao i obično pod miškom je stezao bunt modnih časopisa i novina, odjeven u odijelo i kravatu, a na nogama je naravno imao cipele Gucci. Prošao je pored velikog gradskog parka Giardini Pubblici i počeo se penjati kratkim stepenicama na putu do svoje kancelarije.

U stopu ga je slijedio nepoznati muškarac i prije no što je Maurizio uspio ući u zgradu, uhoda mu je ispucala tri metka u leđa. Kad se srušio na crveni mramorni pod, ubica mu je ispalio još jedan hitac u glavu ne bi li bio siguran da je odradio posao do kraja.

Ubistvo je šokiralo svijet i ostalo je upamćeno kao  jedan od najvećih skandala u novijoj povijesti Italije. Dvije godine istražitelji su tapkali u mraku i nisu mogli otkriti ko je imao motiv. Ne samo da su tražili ubicu, nego i naručitelja.

Istraživalo se je li Maurizio zapao u finansijske dubioze zbog prilično raskalašenog života ili je pak ubica neko unutar porodice rastrzanoj svađama. Konačno, otkriće je skandaliziralo Italijane ali i svjetsku javnost jer je ubstvo je naručila njegova bivša supruga Patrizia, od koje se Maurizio razveo četiri godine ranije, nakon 18 godina braka.

Navodno bijesna što joj je brakorazvodnom parnicom pripalo ‘samo’ oko 900.000 funti godišnje, a još više u strahu da se Maurzio ponovno ne oženi, sumanuto je tražila osobu koja bi bila sposobna smaknuti bivšeg.

Pronašla ga je uz pomoć Pine Auriemme, vidovnjakinje koja se kretala među bogatašima, ali se borila s dugovima. Spojila ju je s Benedettom Ceraulom, vlasnikom pizzerije koji je, kao i Auriemme kuburio s dugovima, pa mu je šesterocifreni iznos za ubistvo zvučao dovoljno primamljivo. Nakon što je Maurizio ubijen, počele su razmirice među urotnicima. Pina Auriemma počela je ucjenjivati Patriziju da će otkriti policiji priču ako joj ne bude davala novac.

Na kraju, 1998. počelo je suđenje a na optuženičkoj klupi osim Patrizije Regianni, našla se i vidovnjakinja i vlasnik pizzerije, ali i vozač koji je Benedetta odvezao s mjesta zločina, kao i portir u Guccijevoj poslovnoj zgradi.

Ubica je dobio doživotni zatvor, Patrizia kao naručiteljica 29 godina, a ništa bolje nije prošla ni vidovnjakinja koja je osuđena na 25 godina zatvora. Vozač i portir dobili su također rigorozne kazne – prvi 29, drugi 26 godina.

Patrizia je 2011. godine dobila mogućnost da se preseli u zatvor poluotvorenog tipa u kojem se od zatvorenika očekivalo da rade ne bi li se bolje jednog dana bolje adaptirali na slobodu. Tada 63-godišnja Patrizia je to odbila.

– Nikad u životu nisam radila, pa sigurno neću sad početi.

Puštena je nakon 16 godina na slobodu, a sud joj nije ukinuo apanažu od 900.000 funti godišnje, pa joj je isplaćeno i oko 16.000.000 funti za 16 godina koliko je provela u zatvoru. Tako se domogla enormnog bogatstva o kojem je toliko sanjala, jer kako je jednom izjavila:

 

– Radije bih plakala u Rolls Royceu, nego na biciklu.

Pročitajte još