Zašto uz kafu uvijek naručujemo čašu vode

Piše: L. K. P.

Naš vjerni jutarnji, a ponekad i cjelodnevni suputnik, kafa, povećava energiju, poboljšava fokus, djeluje dobro na zdravlje srca, potiče metabolizam, uravnotežuje šećer u krvi – doista impresivan niz benefita koji dolaze uz tu svima nam dragocjenu i ukusnu tekućinu.

U kafićima je njen nezaobilazni par čaša vode, ne moramo je ni tražiti, podrazumijeva se da će doći uz kafu. Dakako, i kod kuće ćemo posegnuti za čašom vode uz kafu ili nakon nje, kao i na poslu. Ta nam je kombinacija potpuno prirodna i spontana.

Sve za čime nam organizam tako logično žudi, uvijek ima i svoje zašto pa tako i čaša svježe vode uz mirisnu i toplu šoljicu kave, a mi vam donosimo pet razloga zbog kojih je ovaj spoj uobičajen i nezaobilazan.

Potrebna nam je hidracija

Ujutro nam tijelo traži šoljicu kafe kako bi nas razbudila i probudila sva naša osjetila pripremivši ih tako za dan pun obaveza. No često se probudimo dehidrirani, a kafa nije tekućina koja će utaeiti žeđ, već ju dodatno potaknuti. Čaša vode sobne temperature brzo nas i efikasno hidrira i uz nju možemo bezbrižno nastaviti uživati u kafi.

Umiruje probavu

Kafa je kisela, a to je njeno svojstvo podnošljivo za većinu ljudi, no ipak može izazvati određenu nelagodu, posebno ako je pijemo na prazan želudac.

Ako nas muče neke probavne tegobe ili imamo zdravstvene probleme povezane s probavom, organizam će nam zahtijevati čašu vode uz kafu jer će ona ublažiti učinak kiselosti kafe i umiriti naš želudac.

Sprječava intenzivan utjecaj kofeina

Kafu najčešće pijemo zbog utjecaja kofeina na naše tijelo, njegovo razbuđivanje i povećanje koncentracije. Ako ne želimo da taj učinak bude prenagao i dođe do prejakog kofeinskog udara, a potom i pada, ponovno posežemo za čašom vode.

Čisti nepce i čini kavu ukusnijom

Čaša vode često nam služi i kao čistač nepca koji naše okusne pupoljke priprema za maksimalno uživanje u svakom gutljaju kafe. U ovoj ulozi gazirana voda može biti još bolja od negazirane jer mjehurići ostavljaju osjećaj dodatnog osvježenja u ustima i tako nam svaki gutljaj kave nakon gutljaja vode bude ukusan i jedinstven kao onaj prvi.

 

Osigurava bjelji osmijeh

Svi želimo blistav i bijel osmijeh, a ispijanje kafe može obojiti zube. Trik kojim to sprječavamo ili bar ublažavamo jest ispijanje čaše vode. Voda će isprati i smanjiti vidljive mrlje na zubima i tako spriječiti potencijalne neugodnosti..

Pročitajte još