Ovo je dijeta pomoću koje je Christina Aguilera izgubila 18 kilograma

Piše: L. K. P.

Christina Aguilera je izgubila 18 kilograma, ali kako je počeo cijeli ovaj napor i kako je uspjela? Kada je dobila sina Maxa, 2008. godine, koji sada ima 16 godina, bila je, nažalost, kritikovana zbog povećanja tjelesne težine. Dvije godine kasnije, 2010., počela je postepeno da gubi težinu za ulogu u filmu Burleska. Kako je izjavila, njen prioritet nikada nije bio da bude mršava, već zdrava.

Pjevačica je otkrila da je svoj dnevni unos hrane ograničila na 1.600 kalorija držeći se duge dijete. Njenu dijetu Kristine kreirala je nutricionistkinja Diana Minih i predstavlja „šaren, inteligentan i intuitivan sistem koji objedinjuje ishranu i način života na holistički način koji vam daje vitalnost, energiju i mir uma“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Christina Aguilera (@xtina)

Ova dijeta promoviše šarenu neprerađenu hranu i prirodne suplemente i podržava prednosti konzumiranja raznovrsnog voća i povrća. Biljke sadrže različite pigmente ili fitonutrijente, koji im daju boju, a ove različite boje su povezane sa određenim hranljivim materijama i antioksidansima koji mogu podržati vaše zdravlje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Christina Aguilera (@xtina)

Kakav je značaj boje u svakoj hrani?

Zelena

Kruciferno povrće kao što su brokoli, kupus i špinat bogato je hlorofilom. Hlorofil se smatra moćnim antioksidansom koji može spriječiti oštećenje ćelija.

Narandžasta i žuta

Mrkva, slatki krompir i bundeva sadrže antioksidans beta-karoten, koji može pomoći u zaštiti vida i sprječavanju makularne degeneracije povezane sa starenjem.

Crvena

Crvena hrana kao što je cvekla takođe sadrži azot oksid, za koji se pokazalo da podržava širenje krvnih sudova i stoga poboljšava cirkulaciju.

Ljubičasta i plava

Ljubičasto i plavo voće i povrće kao što su borovnice i patlidžani sadrže antioksidante zvane antocijanin i resveratrol. Ovi moćni antioksidansi mogu smanjiti nivoe oksidativnog stresa smanjenjem upale u tijelu.

Bijela i smeđa

Bijelo povrće kao što su karfiol i bijeli luk ima značajne zdravstvene prednosti. Kvercetin i alicin su biljna jedinjenja koja se nalaze u bijelom i smeđem povrću i imaju antioksidativna svojstva i tako podržavaju tijelo u borbi protiv oštećenja ćelija od slobodnih radikala.

Pročitajte još