Tri greške koje pravimo sa kremama za tijelo

Piše: L. K. P.

Suha koža može biti veoma frustrirajući problem sa kojim se mnogi od nas suočavaju, posebno u zimskim mjesecima, a frustracija se posebno povećava ako redovno koristimo razne kreme za tijelo i religiozno ih mazimo, ali i dalje ne vidimo željene rezultate.

Ako ste se našli u ovoj situaciji, dobro je znati da možda pravite neke uobičajene greške prilikom nanošenja kreme za tijelo. Naime, postoje tri greške koje, prema mišljenju stručnjaka, svi pravimo kada su kreme za tijelo u pitanju. Izbjegavajući ove greške, možemo osigurati da naša krema efikasno hrani i vlaži kožu tijela.

 

U nastavku saznajte koje su to tri greške…

 

  1. Ne nanosimo dovoljno proizvoda

Jedna od najčešćih grešaka koje ljudi prave sa kremama za tijelo je ta što ne nanose dovoljno proizvoda. Površina kože tijela je mnogo veća od kože lica, pa je za potpunu hidrataciju potrebna veća količina proizvoda. Prema riječima stručnjaka, idealna količina kreme za tijelo je veličine novčića za svaku ruku i nogu, a nešto više za veće površine poput leđa, grudi i stomaka. Nanošenjem izdašne količine kreme za tijelo, možemo osigurati da svi dijelovi vašeg tijela budu pravilno hidrirani i da nijedan centimetar nije zanemaren.

 

  1. Nanosite kremu za tijelo na suvhu kožu

Još jedna greška koju mnogi od nas prave je nanošenje kreme za tijelo na suhu kožu. Stručnjaci preporučuju nanošenje kreme za tijelo odmah nakon tuširanja ili kupanja, dok je koža još blago vlažna. Ovo pomaže u zadržavanju vlage u koži i omogućava kremi da prodre u njene dublje slojeve. Kada se krema za tijelo nanese na suhu kožu, može biti manje efikasna jer koža takođe ne može da apsorbuje proizvod. Zato, sljedeći put kada posegnete za kremom za tijelo, obavezno je nanesite na vlažnu kožu za maksimalnu hidrataciju.

 

  1. Koristimo pogrešne vrste krema za tijelo

Korišćenje pogrešne vrste kreme za tijelo takođe može doprinjeti suhoj koži. Važno je odabrati kremu za tijelo koja odgovara našem specifičnom tipu kože i problemima koje želimo da riješimo. Na primjer, ako imate suhu kožu, izaberite bogatu i hranljivu kremu za tijelo koja sadrži sastojke poput shea putera ili hijaluronske kiseline. S druge strane, ako imate masnu kožu ili kožu sklonu aknama, potražite laganu i nekomedogenu kremu za tijelo. Korišćenje prave vrste kreme za tijelo može značajno da utječe na nivo hidratacije vaše kože i opšte zdravlje.

Pročitajte još