Ovaj brzi test otkriva šta treba vašoj kosi

Piše: L. K. P.

Svi vrlo dobro znamo kako ‘good hair day’ može popraviti raspoloženje pa je njegovana i zdrava kosa na vrhu je prioriteta većine nas. U moru proizvoda ponekad je teško odrediti što nam zaista treba, a i odgovara. Zbog toga je prvi korak određivanje tipa i potreba kose kako biste mogli pronaći adekvatne proizvode za njegu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CHIARA KING (@chiaraking)

Brzi test koji navodno otkriva potrebe naše kose pronašli smo na TikToku. Sve što vam treba je čaša vode i nekoliko vlasi. Ideja je da u čašu ulijete vodu i stavite nekoliko vlasi kose te prema tome koliko brzo i je li kosa potonula na dno odredite njenu poroznost.

@paulmitchell Make sure to test on clean hair for accurate results ✨ #hairporositytest #hairtok #PaulMitchell ♬ Aesthetic – Tollan Kim

Poroznost je najjednostavnije rečeno sposobnost kose za upije ili zadrži vlagu i proizvode za njegu kose. Kod visoko porozne kose kutikule dlake su ‘otvorene’, dok su god nisko porozne kose stisnute. Poroznost kose je donekle uvjetovana genetikom, no invazivnim tretmanima poput izbjeljivanja i upotrebe topline na kosi možemo izmijeniti strukturu dlake.

Prema ovom brzom testu možete ustanoviti da je vaša kosa visoko, nisko ili srednje porozna. Ako se zadrži u sredini čaše onda se radi o srednjoj poroznosti, ako pluta pri vrhu radi se o nisko poroznoj, a ako vrlo brzo potone na dno imate visoko poroznu kosu.

@livpamp hope this can help you on your hair journey &lt3 #hair #haircare #hairtok #hairstyle ♬ Summer Background Jazz – Jazz Background Vibes

U njezi kose to znači da visoka poroznost zahtjeva mnogo hranjivih i hidratantnih proizvoda te onih koji će obnoviti kutikule i na neki način ih zatvoriti. S druge strane nisko porozna kosa dobro zadržava vlagu pa trebate biti oprezni s preparatima za hidrataciju i posebno preparatima koji sadrže proteine jer mogu otežati kosu i izazvati neželjen efekt masnog izgleda kose.

Pročitajte još