Kako napraviti sok od aloe vere: Ubrzava metabolizam nakon pedesete

Piše: L. K. P.

Aloja (Aloe vera) sadrži aktivne spojeve koji ubrzavaju metabolizam jer potiče vaše tijelo na sagorijevanje masti. Aloja je biljka koja potječe iz sušnih i tropskih područja Afrike iako se također nalazi i u drugim dijelovima svijeta, poput Mediterana i Kariba. Cijenjena je zbog svojih ljekovitih svojstava tisućama godina i korišten je u raznim kulturama kroz povijest, uključujući egipatsku, grčku i rimsku.

Zašto je sok od aloje dobar za žene u pedesetima?

Aloji se pripisuju mnoga ljekovita svojstva. Najpoznatije je njeno djelovanje na kožu: ublažava opekline od sunca, djeluje protuupalno i ljekovito. Ali aloja pruža mnoge druge dobrobiti koje su potrebne svim ženama starijima od pedeset godina.

Ova biljka pomaže u borbi protiv zatvora, odličan je prirodni ovlaživač u borbi protiv suhe kože i, ova posljednja možda nije toliko poznata, može vam pomoći u mršavljenju. U menopauzi smanjenje estrogena smanjuje mišićnu masu i povećava sklonost debljanju.

Kako sok aloje ubrzava metabolizam?

Aloja vam može pomoći u mršavljenju kroz dva mehanizma. S jedne strane, može potaknuti metabolizam. Studija objavljena u časopisu “Journal of Nutritional Science and Vitaminology” pokazala je da aloja, kad se daje životinjama, smanjuje nakupljanje masnoća povećavajući sagorijevanje kalorija i ubrzavajući metabolizam.

Druge studije na životinjama pokazale su da aloja može utjecati na metabolizam masnoća i šećera u tijelu te spriječiti nakupljanje sala na trbuhu.

No osim što potiče metabolizam, aloja može poboljšati kontrolu razine glukoze u krvi. U jednoj studiji objavljenoj u “Journal of Diabetes”, konzumacija kapsula koje sadrže između 300 i 500 mg aloe vere dvaput dnevno značajno je smanjila razinu glukoze u krvi kod osoba s preddijabetesom.

Poboljšanje kontrole razine glukoze u krvi može spriječiti skokove i padove glukoze, što svakako pomaže u kontroli gladi i žudnje za hranom držeći hormon gladi (grelin) podalje.

Kako se pripravlja sok od aloje?

Za pripremu soka od aloje slijedite ove korake:

Odrežite list aloje. Prvo odaberite jedan od vanjskih listova dok stare. Neka budu puni i sočni. Odrežite ga na dnu. Dobro ga operite i zatim uklonite aloin. Jednostavno okrenite list uspravno te pustite da žuta i gorka tvar iscuri.

Riječ je o aloinu, tvari koja ima laksativni učinak i može biti otrovna ako se konzumira u velikim količinama.

Uzmite oštar nož i zarežite rubove lista s obje strane kako biste uklonili bodlje. Sada pažljivo uklonite koru s vrha i dna lista. Provjerite ima li ostataka žute tvari, ako ih ima, pažljivo ih odvojite.

Kad je list čist, iscijedite ostatak gela aloje. Zagrijte vodu, oko 500 ml i kad počne kuhati, smanjite temperaturu te dodajte gel od aloje (možete dodati i malo đumbira). Kuhajte desetak minuta, a zatim ostavite još deset minuta. Procijedite tekućinu i sok od aloje spreman jenza konzumaciju.

Pročitajte još