Pet načina da bolje i mirnije spavate večeras

Piše: L. K. P.

U današnjem ubrzanom i veoma digitalnom svijetu, kvalitetan san postao je luksuz za kojim mnogi od nas žude. Dok se beskrajne koristi jedne mirne noći ogledaju u zdravstvenim benefitima poput obnavljanja ćelija, povećanju produktivnosti i jačanju imunog sistema, čini se da sve veći broj ljudi pati od problema sa spavanjem. Očekivano, nesanica i nedostatak sna usko su povezani i sa stresom, od kog nerijetko ne uspijevamo da se sačuvamo.

U tom kontekstu, često pribjegavamo raznim sredstvima i tehnikama kako bismo poboljšali kvalitet našeg sna. Međutim, paradoksalno, pretjerano fokusiranje na san može izazvati dodatni stres, suprotstavljajući se našim naporima za mirnim snom.

U nastavku teksta pronađite pet praktičnih savjeta koji ne samo da obećavaju bolji san već i integrišu jednostavne navike u naš svakodnevni život kako bismo postigli dublji i mirniji san.

Nemojte previše razmišljati o tome

Iako je namjera dobra, previše fokusiranja na san može zapravo biti štetno za krajnji cilj, dovodeći do više stresa i povećanih nivoa kortizola koji preplavljuju naše tijelo u momentu kada bi trebalo da se umirimo.

Podstaknite smirivanje od glave do pete

Nije iznenađujuće da život u konstantnom stresnom stanju nije pogodan za dobar noćni san, pa je smanjenje stresa i maksimiziranje opuštanja od suštinskog značaja. Dok su uobičajene metode smanjenja stresa poput box breathing-a i laganih istezanja prije spavanja sve zvučne opcije, pokušajte dodati brujanje u svoju rutinu opuštanja uveče.

Opustite se vježbanjem

San i vježbanje imaju dvostruki odnos, što znači da je utjecaj koji imaju jedno na drugo međusoban. Redovno vježbanje pomaže regulaciji nivoa kortizola, što pozitivno može utjecati na vaš san. Vježbanje takođe proizvodi endorfine koje promovišu proizvodnju melatonina i pomažu uravnoteženju temperature tijela, što olakšava da zaspite.

Pametno večerajte

Izbjegavajte stimulanse poput alkohola i kafe pred sam odlazak na spavanje, kao i masnu i zašećerenu hranu, koja može povećati nivo šećera u krvi i poremetiti obrasce sna. Umjesto toga, neka vaša večera bude prožeta proteinima poput piletine i ćuretine koji sadrže triptofan, aminokiselinu koja pojačava hormon serotonin, pretječu melatonina.

Posebno obogaćena kupka

Ako je vaš unutrašnji sat van ravnoteže zbog stresa, anksioznosti ili loših životnih navika, vjerovatno je da će i vaš san patiti. Kupanje je sjajan način da vratite svoj cirkadijalni ritam na pravi put jer nježno povećava tjelesnu temperaturu i podstiče pospanost.

Pročitajte još