Kako koristiti cimet za njegu kože

Piše: L. K. P.

Cimet je začin poznat po svojoj kulinarskoj upotrebi i ljekovitim prednostima za dobro zdravlje. Međutim, cimet možete koristiti i za probleme vezane za njegu kože i samim tim poboljšati njen kvalitet. Svaki dio cimeta, uključujući lišće i korijenje, ima nevjerovatne prednosti za njegu kože.

Cimet ima antivirusna, antimikrobna, antifungalna, antiinflamatorna i antioksidativna svojstva. Sva ta svojstva, zajedno sa slatkim mirisom, čine ga divnim sastojkom koji možete dodati vašoj svakodnevnoj rutini njege kože. Štaviše, ekstrakti cimeta mogu pomoći u poboljšanju uobičajenih stanja kože i imaju brojne prednosti. To uključuje:

Zarastanje rana

Smiruje bol

Smanjuje akne

Sprečava oštećenja od UV zračenja

Posvjetljuje kožu

Minimizira bore

Kako koristiti cimet za njegu kože?

Pomješajte kap esencijalnog ulja cimeta sa vazelinom, maslinovim ili kokosovim uljem i koristite ga za vlaženje suhih usana. Možete da nanesete vazelin i prstohvat mljevenog cimeta da tretirate svoje usne.

Pomiješajte prstohvat cimeta u prahu sa solju, maslinovim uljem, bademovim uljem i medom i koristite ga kao piling za suhu kožu.

Napravite pastu od kašičice cimeta i tri supene kašike meda i koristite je kao tretman na mjestu za liječenje akni. Na taj način takođe možete smanjiti crvenilo i vlažiti kožu.

Pomiješajte prstohvat cimeta, gel aloe vere, prstohvat kurkume, sladić u prahu i nanesite kao masku za lice da povećate elastičnost, čvrstinu i hidrataciju kože.

Pročitajte još