Benjamin Mrkonjić za “Azru”: Kako se šminkati tokom hladnih dana

Piše: L. K. P.

Tokom zime naša koža je posebno izložena nepovoljnim uvjetima. Mnoge pripadnice ljepšeg spola često borave na planini i izložene su zimskom suncu. Kako kožu pripremiti zimi za šminkanje, da li koristiti puder ili toniranu kremu, kako zaštiti usne da ne pucaju i mnoge druge savjete za čitatelje „Azre“ otkriva Benjamin Mrkonjić, prvi i najmlađi magistar dermatofarmacije i kozmetologije u BiH i kreator stranice „Njega i ti“.

Ovaj 27-godišnjak radom u Beauty svijetu kreće već od svoje šesnaeste godine, gdje važi za prvog Beauty Advisora iz selekcije (MAN) radeći za renomirane svjetske brendove. Iza njega se nalazi i diploma diplomiranog inženjera prehrambene tehnologije koja mu je u ovom beauty svijetu itekako pomogla i podigla nivo znanja o hemiji, dodacima prehrani i samom čovjeku na veliki nivo. Uporedo sa studiranjem aktivno je radio u lokalnoj apoteci duži niz godina, gdje je savladao i naučio dosta stvari koje su mu danas u svakodnevnoj praksi olakšavajuća okolnost.

Pošto je u svako godišnje doba naša koža drugačija otkrijte nam kako tokom zime da pripremamo kožu za šminkanje?

– Redovno raditi piling lica tj.  jednom ili dva puta sedmično. Koristiti blage mehaničke i enzimske pilinge prema potrebi i  posebno obratitii pažnju na problematična područja poput nosa i brade. Odaberite svaki put proizvode s enzimima poput papaje ili ananasa ako birate enzimski piling ili ako birate mehanički, koji je na bazi hidratantnih sastojaka i koštica marelice. Oni će pomoći i u osnovnoj preipremi svakodnevno kroz cijelu godinu, a nakon čistača jer pomažu u nježnom uklanjanju mrtvih stanica kože na licu ali i dubinski čiste pore.

Zatim nanijeti hidratantni tonik bez alkohola i preko njega ovisno o puderu koje je vrste, hidratantnu kremu ili serum.

Moja preporuka je hidratantna krema u ovom slucaju Embriolisse Lait koncetrat koji će ispod svake šminke biti savršena podloga za apsolutno svako lice a preporučuju je i mnoge svjetske zvijezde. Sa dermatokozmetološke strane krema je pokazala više učinaka i tako da, ovo je spas za sve osobe koje su svakodnevno izložene šminkanju u zimskom periodu. Dobivamo ekstremnu hidrataciju i zaštitu uz kvalitetan i postojan make up look na licu.

Da li se razlikuje njega kože i šminka za gradske uvjete i za odlazak, na planine i skijanje?

– Apsolutno da jedno veliko DA. U gradu su manje “ruže vjetrova” dok na planini uz jak vjetar i niže temperature bitno je samo pojačati zaštitni faktor uz iste prijedloge iz prethodnog pitanja i koža će biti savršeno zaštičena od isušivanja i mogućeg potencijalnog nastanka crvenila i iritacija.

Koliko je opasno zimsko sunce?

– Zimsko sunce nije opasno ali bez obzira što je tu, spf nam je potreban jer nas čuva od hladnoće, vjetra, i UV zraka koje i samo sunce proizvodi i zimi.

Spf zimi nije potrebno svima da koriste u jačini od 50+ osim kod osoba koje imaju jako izraženo crvenilo i hronične probleme sa kožom, dok je za gradske svakodnevne uvjete dovoljna zastita kd 30+ faktora. Gledati i birati spf sa sastavom “titanium-dioksid”.

Preporučujete li puder ili neke tonirane kreme tokom zime?

– Moja topla preporuka je Dior Forever glow puder za sve tipove kože. Pored njega, preporuku dajem i za mat verziju Forever pudera od Dior-a ko želi mat efekat tokom cijelog dana. Ovo je jedini visokoselektivni puder koji će vam dati traženo – obrisati neprospavanu noć sa lica, umor, isrcpljenost a dati: svježinu, nahranjenost i na kraju samopouzdanje.

Zatim mineralne pudere sa kojima alsolutno nećete pogriješiti, a to su Jane Iredale te BB i CC krema sa sof faktorom od Embriolisse brenda.

Kako zaštiti usne tokom zime, koje su veoma osjetljive u ovom periodu?

– Fokusirati se na unos betaglukana kao suplementa, omege3, b12 vitamina te koristiti balzame bogate shea maslacem, vitaminom E te nevenom. Naravno one koji su PH vrijednosti neutralni i koji imaju (bilo bi poželjno) SPF10 ili SPF15 faktor. Usne su pretežno indikator manjka vitamina ili određenog minerala u tijelu zimi tako da – njegujmo se.

Pročitajte još