Ovih pet boja vodeći su trendovi u uređenju kuhinje: I najobičnija će izgledati luksuzno sa malo novca

Piše: L. K. P.

Promjene u enterijeru su nešto u čemu svako uživa, prije svega jer promjena uvijek dobro dođe, a tu je i praktična strana koju donose nove ideje i trendovi u uređenju doma.

Prva prostorija koja nam padne na pamet u tom slučaju, jer u njoj provodimo puno vremena, jeste kuhinja. Ipak, kako je potpuno renoviranje preskupo, većina ljudi trudi se da pronađe način kako što više da promijeni izgled enterijera, a da pritom ne potroši višegodišnju ušteđevinu ili podigne kredit. Jedan od načina da u tome uspijete jeste igra bojama.

Dizajneri enterijera za 2024. godinu najavljuju pet trendi boja za kuhinju, a to su:

zemljano zelena

tamnoplava (boja dubokog mora)

bogata siva

boja pijeska

čokoladno smeđa

 

Zemljano zelena

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Poppy 🌸 (@dustsheets_and_decor)

Ova boja je veoma lijepa, prijatna za oko i učinit će vašu kuhinju prirodnijim prostorom u kojem je uživanje zagarantovano. Zato neće biti greška ako se odlučite da upravo ova nijansa zelene dominira vašom kuhinjom. To možete učiniti farbanjem kuhinjskih elemenata ili presvlačenjem istih pomoću samoljepljivih tapeta, što je daleko jeftinija varijanta.

Ako ne želite puno da eksperimentišete ili trošite, uvedite zemljano zelenu boju u kuhinju kroz detalje.

 

Tamnoplava (boja dubokog mora)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Broadleaf (@broadleaftimber)

Ova boja nije najbolji izbor za kuhinjske detalje, ona je stvorena da dominira. Ipak, sa tako moćnom nijansom treba biti veoma oprezan, kako ne bi “pojela” prostor.

U kombinaciji sa bijelom ili bojom pijeska izgeldat će neviđeno luksuzno, ali gledajte da tamnoplavu koristite dozirano – ako želite da njome osvježite kuhinjske elemente, uradite to samo sa jednim dijelom. Na primjer, ofarbajte samo donje elemente u plavu, a gornje u bijelu boju.

 

Bogata siva

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ain Jamlus (@ainjamlus)

Siva boja je već nekoliko godina sinonim za luksuzni minimalizam kada je riječ o enterijeru. Zbog svoje neutralnosti, možete je pustiti da dominira cijelom prostorijom, a potom nadograđivati izgled kuhinje detaljima u drugoj boji, najbolje bijeloj i zlatnoj, uz poneki detalj u tamnosivoj nijansi.

 

Boja pijeska

Ova topla nijansa, kao i siva, označava luksuzni minimalizam i već dugi niz godina ne gubi na popularnosti. Ona je prvi izbor perfekcionista, koji znaju savršeno da razbiju monotoniju ove nježne boje efektnim detaljem u kontrastnoj boji kao što je crna ili čak bordo.

 

Čokoladno smeđa

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Busola Evans (@busolaevans)

Isto kao i sa tamnoplavom, i sa čokoladnom nijansom smeđe boje treba biti oprezan, jer je dosta tamna i može vizuelno da smanji prostor. Zato morate pažljivo “razbijati” njenu monotoniju pomoću detalja, najbolje u bež i zlatnoj boji, a možete se poslužiti čak i nekim tamnosivim detaljem.

Pročitajte još