Novinar Motaz Azaiza pokazao je svijetu pravu realnost Palestinaca

Piše: L. B.

Motaz Azaiza pokrivao je razorna izraelska bombardiranja palestinskog teritorija otkako je Izrael objavio rat protiv Hamasa, koji Gazom vlada od 2007. godine, nakon militantnih napada na izraelske zajednice 7. novembra.

U videu objavljenom na njegovim računima društvenih medija u utorak, Azaiza je rekao svojim gotovo 20 miliona sljedbenika da odlaže svoj plavi “Press” pancirni prsluk – za sada. Njegov naslov je glasio da je morao napustiti Gazu “zbog mnogo razloga”, ali nije dalje objašnjavao.

“Žao mi je, ali, inshallah (ako Bog da), nadam se da ću se uskoro vratiti … i pomoći ponovno u izgradnji Gaze”, rekao je u videu prije nego što se oprostio s prijateljima i kolegama koji ga okružuju.

Azaiza je ustrajao u dokumentiranju brutalne stvarnosti u Gazi unatoč rizicima za vlastiti život i dok su deseci drugih novinara izgubili živote ili su njihovi voljeni ubijeni u izraelskim vojnim napadima. Odbor za zaštitu novinara prošlog je mjeseca optužio izraelsku vojsku za “očigledni obrazac ciljanja novinara i njihovih porodica” — što izraelska vlada poriče.

Otputovao je u Katar nekoliko sati nakon svoje dužnosti, u katarskom vojnom avionu, iz egipatske međunarodne zračne luke El Arish, oko 45 kilometara istočno od graničnog prijelaza Rafah prema Gazi – jedinoj ulazno-izlaznoj tački teritorija.

U objavi na X, platformi društvenih medija ranije poznatoj kao Twitter, nakon dolaska u Katar, Azaiza je  rekao da “nema vremena za odmor” i da se nada da će nastaviti svoj posao.

 

Rat Izraela i Hamasa rezultirao najsmrtonosnijim mjesecom za novinare

Prošli je mjesec bio najsmrtonosniji zabilježeni mjesec za novinare u ratnoj zoni, navodi se u izvješću Reportera bez granica. Izvješće također kaže da Izrael iskorijenjuje novinarstvo na teritoriju i ne osigurava sigurnost novinara koji pokrivaju sukob, nešto što zahtijeva međunarodno humanitarno pravo.

Vanjski novinari ne smiju ući u Gazu

Kao što je to činio svaki dan prethodnih 16 sedmica, Azaiza je posljednji dan proveo sa svojim mobilnim telefonom i DSLR kamerama usredotočen na ono što se događalo na terenu u Gazi.

Prema videozapisima koje je podijelio na X, posjetio je operacijsku salu u bolnici Shuhada al-Aqsa, u Deir al-Balahu, gdje su liječnici iz humanitarne organizacije MedGlobal izveli operaciju na žrtvi eksplozije .

Otkako su prvi izraelski zračni napadi pogodili Gazu, Azaiza je prikazao teror i tjeskobu koju su proživjeli palestinski civili, zajedno s povremenim trenucima zatišja usred nepopustljive katastrofe.

Postao je glavni glas za ljude koji traže izvještavanje iz prve ruke iz Gaze. Izrael je u velikoj mjeri spriječio vanjske novinare da uđu na teritorij, s izuzetkom onih koji su se pridružili Izraelskim obrambenim snagama.

Njegov Instagram račun porastao je s prijavljenih 25.000 pratitelja prije početka nasilja na više od 18,2 miliona – što je više pratitelja od službenog računa američkog predsjednika Joea Bidena na platformi.

Jedna od njegovih fotografija, slika mlade djevojke zarobljene u ruševinama kuće koju je izraelska vojska bombardirala u izbjegličkom kampu Al-Nuseirat 31. listopada, izabrana je za jednu od 10 najboljih fotografija 2023. godine u časopisu Time.

“Izlazim danju da pokrijem i slikam, ali mrzim spominjati kroz što sam prošao”, rekao je za Time. “Fotografiram i snimam neke videe na mobitelu, objavim to i ne osvrćem se na to. To nije nešto ljudsko.

GQ Middle East  također je proglasio Azaiza svojim “Čovjekom godine” za 2023. zbog njegove “nepokolebljive hrabrosti”, rekavši da je “postao globalna figura, sredstvo otpornosti i utjelovljenje nade za ljude u Gazi i za ostatak svijeta nas širom svijeta.”

Hind Khoudary, jedan od palestinskih novinara koji je viđen kako otpušta Azaiza, nazvao ga je “nevjerojatnim prijateljem i bratom”, rekavši u objavi na Instagramu da su njegovi “postupci prema Palestini i Gazi ostavili jedinstven trag u historiji”.

Pročitajte još