Recept za krofne: Tri tajne koje sprječavaju upijanje masnoće

Piše: I. H.

 

Krofne su jedna od omiljenih poslastica svih generacija za koje originalni recept ne postoji, jer svaka domaćica ljubomorno čuva trikove koje njezine čine najboljima. Donosimo vam recept koji garantuje najsočnije krofne bez upijanja masnoće.

 

 

Sastojci:

1 kg glatkog brašna

2 cijela jaja i 2 žumanjka

1/2 šoljice šećera

1 čajna kašikica soli

2 vanilin šećera

½ kesice praška za pecivo

malo ribane korice limuna

1 čajna kašikica rakija (može i bez)

1 dl ulja

5 dl mlijeka

1 kocka svježeg kvasca

 

Priprema:

U posudi zagrijte 1 dl mlijeka (ne smije biti prevruće), dodajte jednu čajnu kašikicu šećera i jednu čajnu kašikicu brašna, promiješajte i dodajte svježi kvasac. Ostavite da se sve diže.

Jaja tucite sa šećerom i kašikicom soli dok ne dobijete pjenastu smjesu, potom je dodajte u toplo brašno pomiješano s praškom za pecivo.

Potom dodajte toplo ulje, kašiku rakije, izmiješajte i dodajte kvasac i na kraju toplo mlijeko (preostala 4 dl koja su vam ostala nakon oduzetog 1 dl za smjesu kvasca).

Dobijenu smjesu ostavite na toplom dok se ne udvostruči, potom je prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu 1 cm. Okruglim kalupom napravite oblike i kada ste iskoristili cijelu smjesu, ostavite da se dobijeni oblici podignu. Potom ih okrenite na drugu stranu da se i ona diže.

Šerpu napunite uljem i zagrijte (ulje treba biti vrelo, nikako pregrijano, na takvo će vas upozoriti stvaranje mjehurića). Krofne sada stavljajte u zagrijano ulje i pazite da je prva strana koja se podizala okrenuta prema gore. Smanjite vatru i poklopite poklopcem, nakon 20-ak sekundi sklonite poklopac i okrenite krofnu na drugu stranu da se prži, ali bez pokrivanja poklopcem (na ovaj način po sredini krofne nastaje bijela crta baš poput originalnog izgleda).

Špricaljku za kreme napunite pekmezom i punite krofne nakon što ste ih složili na papirnate kuhinjske ubruse.

 

Savjet:

  • Pola kesice praška za pecivo važno je dodati jer će on spriječiti nastajanje rupica u krofnama.
  • Mala kašikica rakije dodana u smjesu spriječit će upijanje masnoća, baš kao i povoljna temperatura ulja. Prilikom stavljanja krofni na prženje pazite da ne pretjerate s količinom komada, zbog čega će temperatura ulja pasti, a krafne se neće ispeći i upit će više masnoće.
  • Kako bi vam krofne uspjele, važno je da su svi sastojci topli, tako brašno prije nego što ga umijesite zagrijte u pećnici oko tri minute na temperaturi od 20 °C.

Pročitajte još