Ani Babić na svečanom prijemu u Beču dodjeljena nagrada “Flame of Peace”

Piše: Redakcija

Godišnji prijem “Flame of Peace” koji se tradicionalno organizira u Schönbrunn palači, jednom od najvažnijih kulturnih spomenika Austrije, i ove godine ugostio je brojne zvanice: pripadnike diplomatskog kora, istaknute ljude, mirovne aktiviste, te organizacije koje djeluju na promicanju mira. Veliku čast, ne samo biti među zvanicama, već biti odlikovana ordenom i osvojiti prestižno priznanje za mir i humanost, pripala je i predsjedateljici Skupštine Kantona Sarajevo, Ani Babić.

“Mir je najdragocjenija potreba čovječanstva. Mir nije privilegija, već pravo svakog pojedinca. Naše neposredno ratno iskustvo treba biti polazna točka za stvaranje uvjeta za miran i siguran život. Ukoliko iskreno vjerujemo da je nenasilje temelj svakog društva, onda smo dužni tu vrijednost i njegovati. Zagovarati pravedniji i humaniji život – zadaća je svakog od nas”, riječi su kojima je Babić otvorila svoj govor. Osvrnula se i na vrlo dobre odnose između Bosne i Hercegovine i Austrije.

ana

“Naše države imaju zajedničku povijest, a posebno grad Sarajevo u kojem se i danas mogu prepoznati tragovi Vaše kulture. Ako kažem da su naše dvije države prijateljske sigurno neću pogriješiti, jer je naš odnos uvijek bio protkan međusobnim uvažavanjem, podrškom i neposrednom komunikacijom što je mnogo više od službenih i formalnih odnosa kakvi obično vladaju među državama u svijetu. U najtežim vremenima opsade Sarajeva tokom proteklog rata i agresije na BiH, Vaša podrška nam je mnogo značila kako tada, tako i danas, kad je naša zemlja na putu pristupanja euroatlantskim integracijama.”

Flame of Peace (Plamen mira) je nagrada koju dodjeljuje austrijska neprofitna organizacija Vereins zur Förderung des Friedens (Asocijacija za promociju mira), a koja promovira mir u svijetu. Herta Margarete Habsburg-Lothringen u suradnji sa Sandor von Habsburg Lothringenom osnovala je udruženje u januaru 2007. godine, a gđa Habsburg-Lothringen poznata je od ranije po svom angažmanu u promoviranju mira i humanosti. Od 2008. godine nagrade se dodjeljuju istaknutim političarima, diplomatima, predstavnicima medija i aktivistima mira.

Pročitajte još