Ovo je dom Georgea i Amal Clooney u Francuskoj: Evo zašto su omiljeni stanovnici ovog malog gradića

Piše: L. K. P.

 

U gradiću Brignoles, na jugoistoku Francuske, još se uvijek živi kao u dobra stara vremena. Stare kuće s raskošnim pročeljima, fontane iz srednjeg vijeka i stanovnici koji se međusobno poznaju i rado pomažu jedno drugome.

Upravo taj gradić oduševio je slavni holivudski par do te mjere da su tamo još 2021. kupili ladanjsku kuću iz 18. stoljeća, koju su potom preuredili te na kraju i uselili sa svojim blizancima Ellom i Alexanderom. Ono što ih se posebno dojmilo je i to što tamo mogu normalno živjeti, bez da će ih komšije svakodnevno maltretirati i uhoditi te informacije i fotografije prodavati tabloidima.

Među 2.000 stanovnika, koliko ih ima u gradiću, George i Amal Clooney savršeno su se uklopili, a njihova pristupačnost i jednostavnost oduševila je od prve sve.

Par je u maju 2021., za 8 milijuna eura, kupio imanje Canadel. Za razliku od primjerice Brada Pitta, koji u dvorac Miraval u Francuskoj dolazi tek povremeno, Clooneyjevi su se u ovom gradiću trajno naselili.

Detalje je otkrio agent za nekretnine koji im je pomogao u traženju idealne nekretnine:

„George je tražio porodičnu nekretninu, a ova mu se svidjela zbog ljepote i okruženja. Iako je trebao lično doći na potpisivanje kupoprodajnog ugovora 6. maja 2021. za svoj 60. rođendan, pandemija koronavirusa ga je spriječila, pa je morao napisati punomoć.“

Oduševljenje novim stanovnicima ne krije ni gradonačelnik Didier Brémond:

„Brada Pitta, čiji je dvorac samo deset minuta od imanja Canadel, nikada ne vidimo. George Clooney je nešto drugo. Njegova prisutnost unosi novi duh u grad. Porasla je i potražnja za obnovom nekretnina.“

George Clooney stanovnicima je jasno dao do znanja da će im, ako treba, i finansijski pomoći u nekim projektima. Odabrao je gradonačelnikovu ideju o farmi za proizvodnju voća i povrća za lokalne škole, koja bi u konačnici trebala koštati oko 200 hiljada eura. S kojim će iznosom sudjelovati slavni glumac nije poznato, no poznavajući njega, neće biti škrte ruke, osobito kada zna da će takav angažman osigurati 1200 dnevnih obroka za škole.

A Clooney zaista uživa u svom novom domu, oko kojeg je posađeno 2.000 maslina, koje služe kao ‘ograda’, a tu je i 5 hektara vinove loze. Kuću od 900 kvadrata preuredio je u italijanskom stilu, inspiriran vilom koju ima na jezeru Como. Tu je bazen, teniski teren, ali i borova šuma s jezercem skrivenim od pogleda.

Budući da je održavanje itekako zahtjevno, angažirao je i lokalne stanovnike koji su zaduženi za uređenje. Niko ne otkriva previše detalja budući da su svi potpisali klauzule o povjerljivosti.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti