Dani obilježavanja jubileja Olimpijade u Sarajevu

Coca-Cola u srcu 40-godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, proslavlja sport i kulturu olimpijskog grada

Piše: Redakcija

Prije četiri decenije, Sarajevo je bilo epicentar svjetskog sportskog duha, domaćin XIV Zimskih olimpijskih igara. U tom najvažnijem sportskom i društvenom događaju za Sarajevo, Coca-Cola je imala izuzetno važnu ulogu kao jedan od glavnih sponzora.40 godina kasnije, Coca-Cola s ponosom učestvuje u obilježavanju ovog jubileja. Svojim angažmanom, kao jedan od glavnih partnera legendarne zimske olimpijade u Sarajevu – ZOI ’84, i kroz sponzorstvo obilježavanja ovog jubileja Coca-Cola ističe svoju istinsku integraciju i povezanost sa zajednicom u BiH.

„Ponosni smo što Coca-Cola decenijama donosi duh optimizma i zajedništva te smo izuzetno ponosni što smo dio svakodnevnog života ljudi u BiH. Naša podrška Zimskim olimpijskim igrama 1984. bila je simbol naše predanosti i entuzijazma prema bosanskohercegovačkom sportu, društvu i ekonomiji. Ovaj jubilej je prilika da se prisjetimo tih vrijednih trenutaka. S veseljem se prisjećamo Olimpijade, jer budi nostalgiju u svakome od nas, te nas istovremeno inspirira i potiče kako i nadalje biti prisutni te nastaviti pridonositi lokalnoj zajednici“, naglasio je Gjorgji Hristov, generalni direktor Coca-Cole Adria. ”Coca-Colin fokus globalno, pa i u Bosni i Hercegovini je na održivosti i društvenoj odgovornosti. Ulaganja u sve segmente lokalne zajednice i cjelovit pristup održivom poslovanju, ključni su stub naše strategije”, dodao je Hristov.

U kontekstu duge historije Coca-Colinog poslovanja u Bosni i Hercegovini i njenog utjecaja na lokalnu zajednicu, Dora Strezova-Nikolova, generalna direktorica Coca-Cole HBC B-H Sarajevo, ističe: „Zimske olimpijske igre ’84 nisu bile samo sportska manifestacija, nego simbol jedinstva, novih prilika i napredovanja kako u sportskom, tako i u poslovnom smislu. Coca-Cola je bila dio te važne sportske manifestacije, a danas, nakon četiri decenije, s ponosom se prisjećamo tog vremena i naše uloge u njemu.“

Coca-Cola u Bosni i Hercegovini danas predstavlja mnogo više od globalnog brenda. S više od 420 lokalnih dobavljača i 14.011 kupaca, ona je važan dio bosanskohercegovačke ekonomije. Direktno zapošljava 300 ljudi, a kroz svoj lanac lanac vrijednosti podržava oko 5.750 radnih mjesta.

Amela Čengić, rukovoditeljica Službe za prodaju Coca-Cole HBC B-H Sarajevo, dodaje: „Ponosni smo što skoro 90% naših bezalkoholnih pića proizvodimo upravo ovdje, u Bosni i Hercegovini. To ne samo da jača lokalnu ekonomiju, već odražava i našu duboku posvećenost i integraciju u samu srž bh. društva“.

Ovogodišnje obilježavanje ne uključuje samo sjećanja na prošlost, već i pogled u budućnost. U duhu proslave ovog značajnog jubileja, Coca-Cola organizuje i podržava razne aktivnosti kako bi se odala počast historijskom događaju kakve su bile Zimske olimpijske igre u Sarajevu. Ovo uključuje posebne promotivne kampanje, brojne instalacije i aktivacije na Sarajevo Street Food Marketu, Međunarodno takmičenje u umjetničkom klizanju SARAJEVO OPEN 2024 i druge događaje u Sarajevu, ukazujući na trajnu povezanost i doprinos Coca-Cole ovoj zemlji.

Coca-Cola u BiH je bosanskhercegovačka više nego što mislimo; utkana je u svakodnevni život, sport, kulturu i ekonomiju zemlje. Aktivno učešće u obilježavanju 40 godina od XIV Zimskih olimpijskih igara, pokazuje kontinuiranu posvećenost promociji sportskog duha i zajedništva, koja i dalje oblikuje Coca-Colin pristup projektima i inicijativama. Kroz prošlost, sadašnjost i budućnost, Coca-Cola nastavlja graditi mostove, slaviti svoju historiju – od podrške ZOI u Sarajevu do inovacija u proizvodnji i održivom razvoju – i kreirati održiviju budućnost, te nastaviti biti jedna od vodećih snaga u ekonomskom i društvenom napretku Bosne i Hercegovine.

Pročitajte još