Dijeta pet faktora je omiljena zvijezdama poput Eve Mendes: Traje samo 5 sedmica, a jelovnik je jednostavan

Piše: L. K. P.

Utemeljivač, nutricionista i fitnes trener Harley Pasternak osmislio je dijetu pet faktora koja za cilj ima da se u kratkom periodu izgubi prekomjerna težina.

Prema ovom revolucionarnom programu ishrane i vježbanja, svoja tijela oblikuju neke od najpoznatijih zvijezda današnjice, kao što su Eva Mendes, Jessica Simpson i Alicia Keys.

Vrijeme je prvi faktor – dijeta traje pet sedmica.

Plan ishrane je jednostavan, a ako vam se svidi, mogao bi da postane i vaš novi način zdravog života. Drugi, isto tako važan faktor je broj obroka u danu, koji bi trebao da bude pet. Pet obroka dnevno optimalna je brojka uz koju nećete gladovati, a kilogrami će se topiti.

Obrok mora da sadrži ovih 5 sastojaka: nemasne proteine, ugljikohidrate s niskim glikemijskim indeksom (recimo mahunarke, riža, slatki krompir, zob, šljive, breskve, jabuke, narandže i kruške), vlakna za osjećaj sitosti (voće, povrće, soja), zdrave masnoće te dvije litre vode ili nezaslađenog čaja.

U svoju svakodnevnu rutinu morate ubaciti 25 minuta treninga. Naglasak je na svakodnevnom vježbanju, jer tvorac ove dijete vjeruje kako je redovno vježbanje efikasnije od onog 2-3 puta sedmično. Pet minuta zagrijavanja, deset minuta anaerobnih vježbi sa tegovima, pet minuta trbušnjaka i pet minuta vježbi opuštanja, bit će sasvim dovoljno da vaše tijelo osjeti promjene.

Primjeri jelovnika

Doručak

– žitarice s bar 5 grama proteina (nemasni sir, pileća salama) i 5 grama vlakana (voće ili povrće). Želite li topliji doručak, pripremite omlet od bjelanjaka s povrćem, i zobenu kašu kuhanu u mlijeku s povrćem.

 

Ručak

 

– supa, nemasni proteini (piletina, puretina ili riba) te jednostavni ugljikohidrati (riža, voće, povrće), ali i salata.

 

Večera

 

– isto kao ručak

 

Međuobroci

 

– manji obroci po principu 5 faktora (nemasni proteini, jednostavni ugljikohidrati, vlakna, orašasto voće i voda.

Pročitajte još