Tiramisu palačinke mekane kao duša: Moderniji preokret italijanskog klasika

Piše: I. H.

 

Palačinke su jedna od rijetkih poslastica koju svi volimo, i u svim oblicima i s raznim preljevima, a danas vam donosimo recept inspirisan omiljenim italijanskim kolačem.

 

Kremasti mascarpone, aromatični rum i vanilija i blaga gorčina kafe ili kakaa koji sve to savršeno izbalansiraju. Ako svemu tome umjesto piškota ovoga puta dodate najmekše palačinke, dobit ćete poslasticu kojoj je nemoguće odoljeti.

 

U zavisnosti od toga jeste li strpljivi ili ih vi i vama dragi ljudi želite početi jesti što prije, ove tiramisu palačinke možete poslužiti klasično zarolane ili ih složiti kao tortu i počastiti se onako kako to ovaj svima dragi desert i zaslužuje.

 

Recept za tiramisu palačinke

 

Sastojci za smjesu:

4 jaja

85 g maslaca

250 g brašna (pola glatkog, pola oštrog)

50 g šećera

četvrtina kašikice soli

480 ml mlijeka sobne temperature

2 čajne kašikice ekstrakta vanilije

120 ml vode (za još mekše palačinke koristite mineralnu vodu)

 

Sastojci za kremu:

2 kašikice espresa i 2 kašikice tople vode (možete izostaviti)

2 kašikice tople vode

360 ml slatkog vrhnja

240 g mascarponea

15 ml ruma

120 g šećera

20 grama kakaa u prahu (možete izostaviti)

 

Za pečenje:

70 g maslaca

 

Priprema smjese

 

Istopite 85 grama maslaca i ohladite ga oko 5 minuta. Pjenasto dobro umutite jaja pa im dodajte šećer, maslac i mlijeko i dobro promiješajte.

Neprestano miješajući pjenjačom dodajte brašno. Kad ste ga dobro umiješali, dodajte rum, so i ekstrakt vanilije.

Naspite još i vodu, promiješajte i smjesa za palačinke je gotova.

Ako ste dovoljno strpljivi, ostavite smjesu u frižideru oko sat vremena.

Ispecite palačinke na klasičan način, ali ovoga puta na preostalom maslacu za puniji okus.

Priprema kreme

 

Ako ste odlučili dodati i kafu u nadjev, pomiješajte je s toplom vodom i ostavite sa strane.

U posudi dobro umutite vrhnje za šlag s rumom da dobijete srednje čvrste vrhove (za to će vam trebati 3-4 minute). Ostavite šlag sa strane.

U drugoj posudi miksajte mascarpone sa šećerom, ekstraktom vanilije i kafom ako je dodajete.

Umiješajte šlag u smjesu s mascarponeom.

Mažite palačinke nadjevom, zarolajte, pospite kakaom u prahu i uživajte.

Ako se želite počastiti na još posebniji način, ove palačinke možete složiti i u obliku torte. Samo ih slažite jednu na drugu, a svaku premazujte kremom. Za dodatni užitak napravite još šlaga i premažite po vrhu te dekorirajte po želji.

Ako ih poslužujete u obliku torte, obavezno ih stavite u frižider na 3 sata kako biste bili sigurni da će se lijepo rezati.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti