Ovaj recept oduševio je korisnike društvenih mreža… Ova piletina u sočnom i okusu punom umaku privlači pažnju izgledom, ali i intrigantnim imenom koje skriva tajnu poruku.
Sjećate li se one tjestenine s cherry paradajzom i feta sirom koju smo obožavali prije par godina? E pa, stigao je novi recept za kojim je čitav svijet poludio… Rijetko koji recept postane takav trend na društvenim mrežama kao što je postao ovaj, a sprema se tako brzo i bez puno muke!
I dok neki tvrde da ova piletina izgleda tako ukusno da je poželiš oženiti, neki zaključuju kako je priča koja se skriva iza imena nešto romantičnija pa u tu odlučujemo i vjerovati. Kako tvrdi ova druga skupina, ovo je jelo s piletinom toliko ukusno da će natjerati partnera da vas zaprosi. Neke TikTokerice tvrde da im se upravo to i dogodilo te ovom jelu zahvaljuju na prstenu na ruci!
I kako ne bi došlo do zabune, jelo mogu pripremati i muškarci svojim boljim polovicama kako bi im iskazali ljubav.
Iako tako izgleda, za pripremu ovog jela nije vam potreban neki poseban talent, a ni puno vremena.
View this post on Instagram
Sastojci:
3 pileća prsa bez kostiju i kože
trećina šoljice višenamjenskog brašna
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike maslaca
1 mali luk, sitno nasjeckan
1 kašikica mljevenog bijelog luka
3 kašikice paste od paradajza
1 šoljica pileće juhe, plus još po želji
1 šoljica 35% vrhnja za kuhanje
trećina šoljice sušenog paradajza, sitno nasjeckan
pola šoljice ribanog parmezana
2-3 grančice svježeg timijana, uklonjene stabljike, plus još za ukrašavanje
2 kašike svježeg bosiljka, sitno nasjeckanog na trakice
malo soli
malo bibera
malo origana
malo čilija
Priprema:
- Pileća prsa narežite po dužini na kotlete tako da dobijete ukupno 6 komada piletine. Lagano ih posolite i popaprite s obje strane pa potopite u brašno te otresite višak.
- Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj temperaturi pa dodajte 1 kašiku maslinovog ulja i 1 kašiku maslaca. Stavite piletinu u tavu te pecite ne postane lagano zlatna i dobro pečena. Izvadite iz tave i ostavite sa strane.
- U istu tavu dodajte preostalo maslinovo ulje i maslac. Nakon što se maslac otopi, dodajte luk, miješajte dok ne omekša i poprimi zlatnu boju. Dodajte nasjeckani češnjak i kuhajte još 30 sekundi dok ne postane aromatično. Zatim dodajte pastu od rajčice, sušeni origano i pahuljice čilija, pomiješajte da se sjedine. Kuhajte još minutu.
- Ulijte pileću juhu, vrhnje, sušeni paradjaz, parmezan, timijan, plus so i biber po ukusu, promiješajte da se sjedini. Kuhajte na laganoj vatri kako bi se umak zgusnuo oko 3 minute, po potrebi dodajte još juhe da se umak razrijedi.
- Dodajte pileća prsa natrag u tavu, premažite ih umakom. Pirjajte još dvije minute. Savjetuje se da ovo remek-djelo ukrasite s još svježeg bosiljka i majčine dušice, poslužite preko tjestenine ili s hrskavim hljebom.