Koliko često treba mijenjati donji veš i kako ga ispravno prati

Piše: L. K. P.

Kvalitetan donji veš je od presudnog značaja za za održavanje intimne higijene, predstavlja barijeru koja smanjuje rizik od bolesti i razvoja bakterija, ali samo ako se redovno mijenja i pravilno pere.

Izuzetno je važno da nosimo donji veš dobor kvaliteta, jer štiti intimne dijelove tela od svih bakterija. Međutim, uvijek se postavlja pitanje koliki je njegov rok trajanja. Stav stručnjaka nije jedinstven, ali većina smatra da ga ne bi trebalo koristiti duže od godinu dana.

Sa druge strane, ginekolog Chavon Momon Nelson ima potpuno suprotno mišljenja. Naime, ovaj doktor ističe da ne postoji pravilo po kojem donji veš treba baciti nakon tog perioda, ali da se o higijeni mora voditi računa. Posebno ističe da je način pranja, takođe, bitan, ali da mnogi ljudi to rade progrešno.

Kako se pravilno pere donji veš?

Stručnjaci su saglasni da je najvažnije da donji veš perete u vrućoj vodi kako bi se sa njega uklonile sve bakterije. Navode da stari veš ne treba bacati, sem ako baš ne morate.

Preporučuje da ukoliko iz nekog razloga veš ne možete da perete na višim temperaturama, dr. Ackerly predlaže dodavanje antibakterijskih sredstava namijenjenih pranju rublja veša koji uništavaju do 99 posto bakterija.

– Svako pranje gaća na temperaturi nižoj od 60 stepeni neće ubiti bakterije – pojasnio je doktor.

Korisnici društvenih mreža su baš na ovu temu imali interesantnu konverzaciju, ali je šokantna činjenica da većina nosi baš stari donji veš, a neki se ni ne sjećaju kada su kupili novi komad.

Jedan od najvažnijih kriterijuma za odabir veša trebalo da bude upravo vođenje računa o materijalu od koga je veš skrojen. Prirodni materijali, među kojima je pamuk najzastupljeniji i najpreporučljiviji, učinit će da se osjećate lagodno i neće iritirati zonu vaše intimne regije.

Zato obavezno uključite ovaj kriterijum kao važan filter pri narednoj kupovini donjeg veša i gledajte deklaraciju – na njoj ćete pronaći sve informacije o tačnom sastavu donjeg veša.

Pročitajte još