Tradicionalni recepti na malo drugačiji način uvijek su omiljeni u našim domovima. Isprobajte recept za sočnu i preukusnu pitu od blitve i sira.
Dio tijesta stavite na dno kalupa premazanog maslacem. Na podlogu od tijesta stavite nadjev od sira, vrhnja, jaja i blitve. Prekrijte drugim komadom tijesta. Po površini izbodite rupe…
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke za tijesto i dobro ga razradite rukama. Nakon toga zarolajte tijesto u kuglu, spremite ga u posudu i prekrijte prozirnom folijom. Ostavite sa strane da odmori. Očistite i operite blitvu pa je izrežite na trakice i stavite na kuhinjski papir da se upije višak tekućine. U loncu ugrijte maslinovo ulje pa dodajte blitvu. Sve dobro posolite i promiješajte te stavite na umjerenu vatru. Pržite dok blitva ne uvene pa sve ocijedite i pomiješajte sa svježim sirom, jajima i vrhnjem. Tijesto podijelite na pola pa razvaljajte dvije polovice na jednake dijelove. Dio tijesta stavite na dno kalupa premazanog maslacem. Na podlogu od tijesta stavite nadjev od sira, vrhnja, jaja i blitve. Prekrijte drugim komadom tijesta. Po površini izbodite rupe. Premažite otopljenim maslacem i žumanjkom. Pecite na 200 stupnjeva oko 45 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju.
Sastojci:
Za tijesto:
550 g brašna voda
2 kašike ulja
1 kašika suhog kvasca;
Za nadjev:
800 g blitve,
500 g svježeg sira,
4 jaja,
so,
1 kašika maslinova ulja,
4 kašike kiselog vrhnja