Isprobajte recept za sočnu i preukusnu pitu od blitve i sira

Piše: L. K. P.

Tradicionalni recepti na malo drugačiji način uvijek su omiljeni u našim domovima. Isprobajte recept za sočnu i preukusnu pitu od blitve i sira.

Dio tijesta stavite na dno kalupa premazanog maslacem. Na podlogu od tijesta stavite nadjev od sira, vrhnja, jaja i blitve. Prekrijte drugim komadom tijesta. Po površini izbodite rupe…

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke za tijesto i dobro ga razradite rukama. Nakon toga zarolajte tijesto u kuglu, spremite ga u posudu i prekrijte prozirnom folijom. Ostavite sa strane da odmori. Očistite i operite blitvu pa je izrežite na trakice i stavite na kuhinjski papir da se upije višak tekućine. U loncu ugrijte maslinovo ulje pa dodajte blitvu. Sve dobro posolite i promiješajte te stavite na umjerenu vatru. Pržite dok blitva ne uvene pa sve ocijedite i pomiješajte sa svježim sirom, jajima i vrhnjem. Tijesto podijelite na pola pa razvaljajte dvije polovice na jednake dijelove. Dio tijesta stavite na dno kalupa premazanog maslacem. Na podlogu od tijesta stavite nadjev od sira, vrhnja, jaja i blitve. Prekrijte drugim komadom tijesta. Po površini izbodite rupe. Premažite otopljenim maslacem i žumanjkom. Pecite na 200 stupnjeva oko 45 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju.

Sastojci:

Za tijesto:

550 g brašna voda

2 kašike ulja

1 kašika suhog kvasca;

Za nadjev:

800 g blitve,

500 g svježeg sira,

4 jaja,

so,

1 kašika maslinova ulja,

4 kašike kiselog vrhnja

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti