Hankina kćerka objavila fotografiju staru 31 godinu: Izbor za Miss opkoljenog Sarajeva, mama u žiriju

Piše: L. K. P.

Kada je 29. maja 1993. održan izbor za Miss opkoljenog Sarajeva, bila je to druga godina opsade, a u žiriju su bili Hanka Paldum, Mladen Vojičić Tifa, Gordana Magaš, Jovo Divjak; reditelj priredbe Janes Tadić, a voditelj Rinko Golubović

Sada se tog dana prisjetile Minela Jašar, kćerka Hanke Paldum.

Na društvenim mrežama podijelila je fotografiju svoje mame sa tog događaja i u opisu poručila

„Izbor Miss opkoljenog Sarajeva“ 1993. godina. Mama u žiriju. Sjećanje na to vrijeme, rat nam nije mogao ubiti duh, ljepotu i volju za životom“

Pobijedila je plavokosa Inela Nogić, čija je slika s pobjedničkom lentom i buketom cvijeća toga dana bila fotografija dana svih svjetskih agencija.

Prva pratilja bila je šesnaestogodišnja Dijana Šahović, a druga pratilja Marija Mišić, danas majka četvero djece i poznata blogerica Marija Hudolin.

Iako s ove vremenske distance djeluje kao potpuna ludost, Sarajke i Sarajlije su odlučile pod granatama, uprkos svemu organizovati izbor najljepše djevojke u junu 1993. godine u Bosanskom kulturnom centru (BKC).

Ovo takmičenje je organizovano je kao način da se podigne moral i pruži malo radosti i zabave ljudima koji su živjeli u teškim uslovima opsade. Miss Opkoljenog Sarajeva okupljao je mlade žene iz grada i okolnih područja, koje su se takmičile u ljepoti, talentima i sposobnostima.

Ova manifestacija je imala i simbolični značaj, naglašavajući odlučnost i hrabrost stanovnika Sarajeva da ostanu jaki i optimistični usred teških vremena.

Pročitajte još