Volio ju je najviše, ali zbog ljubomore nisu uspjeli: I 20 godina nakon smrti na grob joj je ostavljao ruže

Piše: L. B.

Marilyn Monroe i Joe DiMaggio možda su bili kratkog vijeka, ali njihova je veza i dalje jedna od najpromidženijih u Hollywoodu.

S iščekivanim dolaskom Netflixove “Plavuše”, fiktivnog pogleda na Monroein život, jedan od ključnih trenutaka koji se ponovno razmatra u filmu je njezina veza s DiMaggiom , s kojim je dijelila buran, kratak brak, a kasnije i prijateljstvo.

Njih su se dvoje upoznali 1952. kada je DiMaggio, koji se prethodne godine povukao iz profesionalnog bejzbola, zamolio poznanika da ga upozna s Monroeom, koji je u to vrijeme još uvijek bio zvijezda u usponu.

Glumica je navodno oklijevala sastati se s legendom New York Yankeesa, izražavajući svoju zabrinutost da bi on bio stereotipni arogantni sportaš, prema njezinoj autobiografiji pod nazivom “Moja priča”, koju je napisao Ben Hecht.

Marilyn Monroe and Joe DiMaggio in the judge's chambers where they were married in 1954.

BETTMANN ARCHIVE

U januaru 1954. njih dvoje su se vjenčali u gradskoj vijećnici San Francisca, gdje su ih očito napadali obožavatelji i paparazzi.

Budući da se radilo o bijegu, Monroe nije nosila tradicionalnu vjenčanicu. Umjesto toga, odabrala je tamno smeđe odijelo s bijelim krznenim ovratnikom i crne salonke, dok je DiMaggio nosio jednostavno odijelo dok su pozirali za slike ispred crkve svetih Petra i Pavla.

(Izvorni natpis) 17.1.1954.- San Francisco, CA: "Gospodin i gospođa." Filmska zvijezda Marilyn Monroe i bivši velikan Jenkija Joe Di Maggio probijaju se kroz gomilu novinara nakon vjenčanja u uredu gradskog suca Charlesa Peeryja u gradskoj vijećnici San Francisca 14. siječnja. Vjenčali su se na jednostavnoj ceremoniji s koje su novinari bili isključeni. DiMaggio je rekao da planiraju desetodnevni medeni mjesec.

Marilyn Monroe i Joe DiMaggio probijaju se kroz gomilu novinara nakon vjenčanja u uredu općinskog suca Charlesa Peeryja u gradskoj vijećnici San Francisca 14. siječnja 1954. BETTMANNOVA ARHIVA

U to vrijeme par nije mogao imati crkveni obred zbog činjenice da su oboje prethodno bili u braku i razvedeni. Njihova zajednica obilježila je njihov drugi brak.

Prema njezinoj autobiografiji, par je dijelio sličnosti, uključujući zanimanje za djecu, uprkos tome što glumica boluje od endometrioze.

Koliko god njihova veza bila jaka, brak je očito od samog početka bio osuđen na propast zbog DiMaggiove ljubomore i stava kontrole te Monroeinog bjesomučnog rasporeda snimanja.

Tokom njihovog medenog mjeseca u Japanu, Monroe je zamoljena da otputuje u Južnu Koreju i nastupi za američke trupe stacionirane tamo tokom Korejskog rata, što je i učinila, ostavljajući svog supruga nezadovoljnim.

Odnos je dodatno zategao njegova nelagoda zbog njezinog univerzalnog imidža “bombe”.

Štoviše, dok je glumica snimala za “The Seven Year Itch”, koji uključuje njezinu sada već kultnu scenu “leteće suknje”, obožavatelji i paparazzi očito su također bili prisutni i bodrili je, što je uzrokovao redatelj Billy Wilder, koji je navodno to sredio. DiMaggio, koji se zatekao na setu, navodno je bio bijesan, zbog čega su se njih dvojica potukli u javnosti.

U novembru 1954., nakon povratka u Los Angeles nakon snimanja u New Yorku, Monroe je podnijela zahtjev za razvod od DiMaggia navodeći razloge “mentalne okrutnosti”, prema dosjeu. Njih dvoje bili su u braku samo devet mjeseci.

Joe DiMaggio prati bivšu suprugu Marilyn Monroe na premijeru njezina filma The Seven Year Itch

Joe DiMaggio i Marilyn Monroe na premijeri njenog filma “The Seven Year Itch” 1955. BETTMANN ARCHIVE

Godine 1956. Monroe je nastavila dalje i udala se za slavnog dramatičara Arthura Millera. Međutim, i ova zajednica je prekinuta, a par se razveo 1961.

U prvoj polovici 1961. Monroe je bila podvrgnuta nizu operacija, uključujući i onu zbog endometrioze, i provela je četiri sedmice hospitalizirana zbog depresije na psihijatrijskoj klinici u New Yorku.

Tokom tog vremena, ona i DiMaggio obnovili su prijateljstvo, a bivši je sportaš osigurao njezino oslobađanje i odveo je na Floridu gdje je on u to vrijeme radio za Yankeese kao trener udarača.

Uprkos glasinama o ponovnom braku, njih dvoje su zadržali dobar prijateljski odnos.

Marilyn Monroe and Joe DiMaggio in 1954.

BETTMANN ARCHIVE

Shrvani DiMaggio, uz pomoć Monroeine polusestre Berniece Baker Miracle i poslovne menadžerice Inez Melson, organizirao je pogrebnu službu na groblju Westwood Village Memorial Park 8. augusta.

Tokom 20 godina brinuo se da tri puta sedmično dostavlja pola tuceta crvenih ruža u njezinu kriptu.

Nakon njezine smrti, DiMaggio je odbio javno razgovarati o Monroe i nikada se više nije oženio.

Pročitajte još