Odlazak na posao biciklom popravlja mentalno zdravlje: Dokazano smanjuje rizik od depresije i anksioznosti

Piše: L. B.

Studija pokazuje da vožnja biciklom do posla smanjuje rizik od depresije i anksioznosti.

Putovanje biciklom na posao dovelo je do smanjenja izdavanja lijekova na recept za mentalno zdravlje i to u većoj mjeri za žene nego za muškarce, prema istraživanju Univerziteta u Edinburgu, iako muškarci češće voze bicikl.

Istraživači su otkrili da je 15 posto manje recepata napisano za depresiju ili anksioznost među biciklistima u pet godina nakon 2011. u poređenju sa nebiciklistima.

– Naše otkriće da ova ekonomična i održiva metoda putovanja također poboljšava mentalno zdravlje sugeriše da će politike ulaganja u biciklističke staze i podsticanje aktivnog putovanja na posao vjerovatno imati mnogo prednosti – rekao je profesor Diben, vođa istraživanja, sa Fakulteta geonauke, Univerziteta u Edinburgu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti