Gdje je nestala Kate Middleton?

Piše: L. K. P.

Svijet je navikao na svakodnevni pogled i pristup u život britanske kraljevske porodice. Mediji širom svijeta pomno prate svaki korak pripadnika kraljevske porodice, a fotografije se mogu pronaći na svakom koraku. Kao da u svakom trenutku znamo šta radi svako od njih. Zbog toga je nagli nestanak princeze od Walesa iz javnosti uznemirio mnoge.

Princeza Kate se posljednji put pojavila u javnosti 25. decembra, pridruživši se kralju Charlesu III., suprugu princu Williamu i njihovo troje djece – princu Georgeu (10), princezi Charlotte (8) i princu Louis (5) – u tradicionalnoj šetnji do crkve Sandringham za Božić.

Prije toga, imala je angažmane svake sedmice, uključujući dočeke uzvanika u Buckinghamskoj palači, organiziranje pjevanja božićnih pjesama u Westminsterskoj opatiji ili pojavljivanje na crvenom tepihu.

A onda odjednom – tišina.

Javna nagađanja o tome gdje se ona nalazi očekivano su porasla u semicama nakon toga, a ljudi na društvenim mrežama svaki dan izbacuju novu teoriju zavjere kako bi objasnili njenu odsutnost. No, čini se da je ova bjesomučna reakcija upravo ono što je Kate očekivala.

– Princeza od Walesa cijeni interes koji će ova izjava izazvati, stoji u izvornom priopćenju palače: “Nada se da će javnost razumjeti njenu želju da svojoj djeci omogući normalnu svakodnevicu, kao i to da njeni lični medicinski podaci ostanu privatni.”

Harper’s Baazar analizirao je što se sve događalo od Kateine operacije i koje sve informacije javnost trenutno ima.

Na kakvoj je operaciji Kate bila?

Kensingtonska palača objavila je da je Kate hospitalizirana zbog “planirane abdominalne operacije” 17. sjanuara. Razlog operacije nisu otkrili. “Operacija je bila uspješna, a očekuje se da će ostati u bolnici 10 do 14 dana, prije nego što se vrati kući na nastavak oporavka”, stoji u saopćenju.

Iako se još ne zna što je dovelo do Kateine hospitalizacije, Harper’s Bazaar piše da stanje nije bilo kancerogeno.

Očekuje se da će se princeza vratiti tek nakon Uskrsa, koji pada 31. marta ove godine.

Palača je šutjela o Kateinom oporavku nakon operacije, objavljujući vrlo malo izjava i nijednu fotografiju princeze, sve vjerovatno u nastojanju da očuvaju njenu privatnost.

Na dan kada je najavljena njena operacija, palača je rekla da se Kate “nada da će javnost razumjeti njenu želju da ličnimedicinski podaci ostanu privatni. Kensingtonska palača će stoga pružati ažurirane informacije o oporavku Njenog Kraljevskog Visočanstva kada se pojave značajne nove informacije”.

William je 7. februara prvi put nakon operacije svoje supruge ponovo preuzeo svoje kraljevske dužnosti. Pojavio se na godišnjoj svečanosti prikupljanja sredstava za London Air Ambulance. Događaj je također označio prinčev prvi javni izlazak otkako je 5. februara Buckinghamska palača objavila da je kralju Charlesu dijagnosticiran rak.

Na gala večeri William je spomenuo uznemirujuće vijesti o zdravlju porodice.

“Želio bih iskoristiti ovu priliku da vam se zahvalim i na ljubaznim porukama podrške Kate i mom ocu, posebno posljednjih dana. Svima nam to jako puno znači”, rekao je u govoru, prije nego što je u šali dodao: “Može se reći da je prošlih nekoliko sedmica bilo prilično ‘medicinski’ usmjereno. Pa sam odlučio doći na skup o zdravstvu kako bih pobjegao od svega!”

Na drugom događaju održanom u dvorcu Windsor ranije tog dana, William je govorio o medicinskom timu koji pomaže Kate kroz njen oporavak. Prema objavi na LinkedInu koju je podijelila Trish Spruce iz Nacionalne zdravstvene službe Ujedinjenog Kraljevstva, princ od Walesa je rekao da Kate “ima dvije filipinske medicinske sestre koje se brinu o njoj i koje su sjajne i ljubazne.”

Pročitajte još