Enisa Raonić, frizerka za “Azru” o dobrobitima keratinskog ravnanja kose

Piše: Azra

Ako ste ikada istraživali kako postići savršeno glatku frizuru i kosu koja se ne kovrdža onda ste vjerovatno čuli i za keratin tretmane, odnosno posebne tretmane ravnanja kose. Keratin je protein koji se inače nalazi u noktima i kosi zbog čega imaju sjaj. Sušenje kose, boje i različita pomagala za oblikovanje kose oštećuju kosu pa je potrebna pravila njega kako bi kosa ostala sjajna.

Keratinsko ravnanje kose pojavilo se početkom 21. stoljeća u Brazilu i do danas se raširilo širom svijeta kao omiljeni tretman za ravnanje i obnavljanje oštećene kose. Rezultat je zdrava, zaglađena i sjajna kosa koju je lako održavati.

Jačanje kose

No, pitanje je znate li koji su zapravo benefiti keratina i što stoji iza ovakvih tretmana? O svim dobrobitima keratinskog ravnanja kose i trajanju tretmana, razgovarali smo s frizerkom Enisom Raonić.

– Keratinski tretman za kosu je tretman koji se koristi kako bi se kosi vratio ili poboljšao njen prirodni sjaj, snaga i glatkoća. Njime možete postići jako lijepe rezultate i efekte na kosi. Onaj, koji je možda klijentima i najprivlačniji, jeste glatka kosa. Ovaj tretman može pomoći u smanjenju kovrdžavosti i frizz-a, što rezultira sjajnom kosom – kazala je Raonić za „Azru“.

Također, dodaje, tretmanom se može ojačati kosa, smanjiti lomljenje i pucanje, kao i poboljšati struktura te kosa postane mekša i svilenkastija.

Posebna njega

– Važno je napomenuti da su tradicionalni keratinski tretmani sadržavali formaldehid, hemikaliju koja može biti štetna. Bezformaldehidni tretmani postaju popularniji jer pružaju slične rezultate bez štetnih djelovanja formaldehida – istakla je Raonić.

Efekti keratinskog tretmana, objasnila je, mogu trajati od nekoliko sedmica do nekoliko mjeseci, ovisno o vrsti tretmana i vrsti kose.

Da bi vam keratinski tretman što duže trajao izbjegavajte natrijev hlorid. Nažalost, to znači da kupanje u moru i bazenu treba biti svedeno na minimum. Hlor, isto tako, utječe na dugotrajnost keratinskog tretmana. Također, izaberite šampon koji ne sadrži sulfate.

Piše: Dženana Redžepagić

Pročitajte još