Idealno za petak: Mini pizze s tunjevinom su brz i fin obrok

Piše: L. K. P.

Tijesto razdijelite na 4 dijela na površini posutoj brašnom i razvaljajte u okrugle oblike. Stavite ga na namašćeni lim i oblikujte rubove. Po tijestu razdijelite nadjev i pokapajte ga uljem. Pecite 25 minuta

Sastojci:

Za tijesto:

200 g brašna,

40 ml maslinova ulja,

¼ kockice svježeg kvasca,

po prstohvat šećera i soli

 

Za nadjev:

250 g paradajza,

1 limenka tunjevine (185 g),

po 20 zelenih i crnih maslina,

1 češanj bijelog luka,

2 kašike maslinova ulja,

25 g naribanog parmezana,

peršin za ukrašavanje,

sol i biber

Priprema:

Kvasac otopite sa šećerom u 125 ml tople vode. Dodajte sol, brašno i ulje te umijesite glatko tijesto. Stavite ga na toplo da se diže 15-20 minuta. Pećnicu zagrijte na 200 stepeni. Paradajz ogulite, uklonite im sjemenke i usitnite ih. Ribu ocijedite i usitnite. Pomiješajte je s maslinama, paradajzom i istisnutim bijelim. Posolite i popaprite. Tijesto razdijelite na 4 dijela na površini posutoj brašnom i razvaljajte u okrugle oblike. Stavite ga na namašćeni lim i oblikujte rubove. Po tijestu razdijelite nadjev i pokapajte ga uljem. Pecite 25 minuta, pospite parmezanom i ukrasite sjeckanim peršunom.

Pročitajte još