Svako sebi treba priuštiti jedan dan sedmično kad ne radi baš ništa

Piše: L. K. P.

Bez obzira na zauzeti raspored, morali bismo odvojiti neko vrijeme za sebe. Ako želite poboljšati svoje mentalno zdravlje, osigurajte sebi da uživate u danu odmora.

Odmor se često doživljava kao negativna osobina jer može poticati sjedilački način života. Istina je, naime, da izležavanje može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući pretilost. Ipak, jedan dan u sedmici za apsolutni odmor znači zdravlje. Dan odmora može pomoći u smanjenju stresa i učiniti vas sretnijima.

Možete jednostavno sjediti kod kuće, čitati knjigu, slušati omiljene pjesme ili jednostavno promatrati kako oblaci prolaze.

Kultura užurbane aktivnosti postala je toliko sveprisutna da ljudi moraju raditi raspored čak i za vikend, što rijetko ostavlja vremena za opuštanje prije početka nove sedmice.

Šta je dan odmora?

Dan odmora znači slobodno vrijeme i lično vrijeme. To je dan kad radimo malo ili ništa, kaže psihoterapeut i životni trener dr. Chandni Tugnait.

– To je dan kada se opuštate od obaveza i odgovornosti koje karakteriziraju svakodnevni život. Tu je mirno uživanje u ležernim  aktivnostima koje smiruju dušu i osvježavaju duh. Dan odmora je i osobni bijeg, suptilni podsjetnik na potrebu usporavanja i cijenjenja trenutka, pružajući mali predah koji ponovno puni našu energiju i obnavlja našu ravnotežu, omogućujući nam da se ponovno suočimo s hektičnim svijetom s novom snagom i jasnoćom – objasnio je stručnjak.

Istraživanje objavljeno 2022. godine u International Journal of Environmental Research and Public Health otkrilo je da konstantan rad bez odmora može dovesti do izgaranja, odnosno ‘burnouta’.

Zato je važno uzimati pauze i povremeno se opustiti. Prihvaćanje povremenog dana odmora je navika s brojnim zdravstvenim prednostima, utemeljena na konceptu da su odmor i oporavak jednako važni kao i vježba.

Evo nekoliko zdravstvenih koristi uključivanja dana odmora u svoju rutinu:

  1. Može poboljšati vaše raspoloženje
  2. Može razviti zahvalnost
  3. Može potaknuti kreativnost
  4. Može poboljšati kvalitetu sna
  5. Može potaknuti zdrave navike
  6. Može poboljšati kognitivne funkcije
  7. Može poboljšati regulaciju emocija

 

 

Pročitajte još