Dijeta zbog koje kraljica Letizia i pola Hollywooda navodno ne znaju za salo i bore

Piše: L. K. P.

Španska kraljica Letizia, supruga kralja Felipea VI od Španije, spada u najbolje odjevene žene svijeta, a izgleda spektakularno u svakoj situaciji, u velikoj mjeri zahvaljujući njenoj savršenoj figuri.

Ona je poznata kao zaljubljenica u fitnes, posebno u vježbe za ruke i leđa, što se i vidi, a Daily Mail je prije nekoliko godina pisao da se ona u najvećoj mjeri oslanja na Perikoneovu dijetu kao glavni način ishrane, kao i da je kombinuje s mediteranskom dijetom.

U pitanju je režim ishrane u koji se “kunu” mnoge svjetske zvezde, uključujući glumice Evu Mendez, Cortney Cox, Juliu Roberts, Kim Katrall…

Šta je Perikone dijeta?

Sistem ishrane koji je osmislio dr Nikolas Perikone, poznati dermatolog i nutricionista, veoma je popularna već godinama i mnoge poznate žene tvrde da im je upravo on pomogao da dovedu figuru do savršenstva.

Ova dijeta naglašava vezu između ishrane i brige o koži, a podrazumjeva unos hrane bogate antioksidansima i s antizapaljenskim dejstvom. Suština je da se smanji oksidativni stres, za koji se vjeruje da doprinosi starenju i raznim zdravstvenim problemima.

U pitanju je program koji traje 28 dana, a medicinska platforma Healthline dala je ovoj dijeti ocjenu 2,8 na skali 1-5 i ističe da je u pitanju režim koji se fokusira na kratkoročne umjesto na dugoročne efekte jer je prilično restriktivna. Ona se umnogome zasniva na namirnicama koje obiluju nutrijentima, pa i ako vaš liječnik smatra da ne treba da probate Perikone dijetu, razgovarajte o tome da primenite njene glavne preporuke.

Ključni principi su:

 

Unos antiinflamatornih namirnica, kao što su masna riba, lisnato povrće, šareno voće i povrće, orašasti plodovi, sjemenke i maslinovo ulje.

Isticanje hrane bogate antioksidansima, radi zaštite ćelija od slobodnih radikala, odnosno bobičastog voća, crne čokolade, zelenog čaja, začina poput đumbira i kurkume.

Davanje prioriteta visokokvalitetnim proteinima, nemasnim izvorima poput živine, jaja i divlje ribe, koji pružaju esencijalne aminokiseline za izgradnju i oporavak tkiva.

Zdrave masti, poput avokada, orašastih plodova, sjemenki, maslinovog ulja.

Pri sastavljenju jelovnika važno je voditi se glikemijskim indeksom namirnica. Upravo zbog toga među zabranjenima ima i nekih namirnica koje su poznate kao zdrave, ali imaju glikemijski indeks iznad 50.

Dnevni jelovnik sastoji se od pet obroka: doručka, ručka, večere, dvije užine, a obavezan je trening u trajanju od najmanje 20 minuta.

Ukoliko planirate da koristite suplemente, koji će pomoći u sagorijevanju masti i proizvodnji kolagena, najprije se konsultujte sa svojim liječnikom.

Šta smije da se jede na Perikone dijeti?

Jelovnikom na ovom režimu ishrane dominira riba, kao i druge namirnice bogate omega-3 mastima i proteinima. Preporučuju se još: bjelance, zeleno povrće, orasi, grah , dinja, kivi, mlijeko i mlječni proizvodi, citrusno voće, masline, paradajz, jabuke, nektarine i breskve…

Dr Perikone ističe i važnost unosa hrane koja obiluje biljnim vlaknima, zatim, esencijalnim masnim kiselinama i antioksidansima. Tu spadaju: crni i beli luk, jogurt, heljda, klice pšenice, ljuta paprika, koštunjavo voće i sjemenke, plavo-zelene alge, asai bobice, praziluk., ječam..

 

Na spisku zabranjenih namirnica su:

 

hljeb

tjestenina

riža

krompir

šećer

kafa

crveno meso

maslac

margarin

banane

bundeva

lubenica

mrkva

kukuruz

alkohol

 

Primjeri jelovnika na Perikone dijeti

 

 

Prvi primjer

 

Doručak: omlet od tri jajeta (idealno samo bjelanca, ali mogu i cijela), parče lososa

Užina: dvije kockice tamne čokolade

Ručak: kuhani grah, pečena ćuretina, paradajz

Užina: šaka borovnica

Večera: pečen losos s majčinom dušicom i koricom limuna

 

Drugi primjer

 

Doručak: ovsena kaša od tri kašike pahuljica (ne instant!), sa šakom svježeg bobičastog voća i nekoliko sjeckanih badema

Užina: dvije kockice tamne čokolade

Ručak: 180 g ćuretine s 250 g zelene salate začinjene maslinovim uljem i sokom od limuna, kriška dinje

Užina: šaka kupina ili malina

Večera: pastrmka na žaru, 200 kuhanog brokolija, 60 g mješanog bobičastog voća

 

Treći primjer:

 

Doručak: komad lososa (ne dimljenog) u maslinovom ulju, kriška hljeba od raženog brašna, nemasni sir i avokado, šolja nezaslađenog čaja

Užina: dvije kockice tamne čokolade

Ručak: 100 grama piletine začinjeno origanom, paradajz, pet maslina, mješana salata od kuhanih jaja

Užina: sezonsko voće

Večera: pečen losos s majčinom dušicom i koricom limuna

Izvor: Glossy.rs

Pročitajte još