Recept za Titov kolač: Toliko ga je volio da je po njemu i dobio ime

Piše: L. K. P.

Josip Broz Tito bio je poznat kao veliki gurman i ljubitelj domaće hrane i kolača, a njegova omiljena poslastica dobila je ime Titov kolač.

Famozna slastica poznata je i po imenu “Titova torta”. Fina kremasta poslastica ukusne kombinacije čokolade i oraha podsjeća na osamdesete, a njen je okus fantastičan. Donosimo recept koji je ponovno postao hit.

 

Sastojci za Titov kolač:

Za biskvit:

4 jaja

200 g šećera

1 vanilin šećer

100 g mljevenih oraha

5 kašika kuhane crne kave

5 kašika brašna

1 prašak za pecivo

3 kašike ulja

 

Za prvu kremu:

 

400 ml mlijeka

5 punih kašika brašna

2 žumanca

 

 

Za drugu kremu:

 

200 g margarina

10 kašika šećera

1 vanilin šećer

100 g otopljene čokolade za kuhanje

3 kašike oraha

 

Priprema:

Biskvit: Od bjelanaca istucite čvrsti snijeg. Žumancima dodati šećer i umutiti. U smjesu sa žumancima dodati ulje, ohlađenu kafu, brašno, prašak za pecivo i orahe, miješati dok se sve ne sjedini. Na kraju dodati snijeg od bjelanaca. Smjesu za biskvit pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.

Prva krema: U mlijeko dodati žumance i brašno te umutiti mikserom. Zatim stavite na vatru da lagano kuha i miješajte dok ne dobijete smjesu poput pudinga.

Druga krema: Čokoladu otopiti i dodati margarin. Zatim dodati šećer, vanilin šećer i orahe, pa sve sjediniti.

Obje kreme sjedinite. Na biskvit namazati kremu, pa posuti mljevenim orasima i čokoladom.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti