Evo kako malo je potrebno da vaše ruže narastu ljepše nego ikad: Od kafe do ljuski jaja

Piše: L. K. P.

Postoji nekoliko namirnica koje već vjerovatno imate u svom domaćinstvu, a koje će pomoći ružama da prime sve potrebne hranjive tvari.

Osim što je znatno jeftinije, gnojivo iz kućne radinosti je i ekološki prihvatljivije rješenje za vrt, posebno kada je riječ o ružama, jer one potpuno obožavaju određene namirnice koje vjerovatno već imate kod kuće.

Uz to, puno je slučajeva u kojima nešto jednostavno, kao što je dodatak zrna kafe, daje znatno bolje rezultate za rast, a što sve možete koristiti da bi vaše ruže raskošno rasle i uljepšavale vam okućnicu cijelo ljeto, pojasnili su stručnjaci.

Epsomska sol ili bijeli ocat

Među najboljim gnojivima za ruže je epsomska sol jer obiluje magnezijem i sulfatom. Postupak je jednostavan: samo je razrijedite vodom (jedna žlica na cca 3,5 litara vode) i koristite smjesu kao hranu za ruže.

Isto vrijedi za bijeli ocat, koji se također može koristiti u razrijeđenom obliku, u jednakom omjeru kao što biste pripremili epsomsku sol.

Ljuske jaja ili voda iz akvarija

Također, umjesto da bacite ljuske jaja, možete ih izmrviti i staviti u sloj zemlje oko ruža, a one će ih prilikom razgradnje obilno nahraniti. Sve što trebate učiniti je da ih pustite da se osuše prije nego što ih usitnite u fini prah koji se može nanijeti na tlo.

Ako se vaša okućnica ponosi ribnjakom, iskoristite tu vodu za zalijevanje, a možete koristiti čak i vodu iz kućnog akvarija, jer također obiluje tvarima koje će potaknuti rast divnih ruža. Stoga, umjesto da je bacite, pohranite je u bačve koje inače koristite za zalijevanje.

Zrna kafe

Tu je i jedna od najjednostavnijih, a samim time i najpopularnijih opcija – zrna kafe. Ona su idealna za ruže jer sadrže značajnu količinu dušika, magnezija i kalija. Izrada je vrlo praktična: pola kilograma zrna kave prelijte s pet litara vode te ostavite da odstoji na direktnom suncu cijeli dan i – gnojivo je spremno.

Također, zrna kafe možete osušiti na suncu ili u pećnici, a potom oko šest žlica zakopati oko baze biljke ili ih samo dodati u kompost.

Zlatno pravilo u upotrebi domaćih gnojiva jest korištenje u odgovarajućim količinama te na pravilan način. Naime samo zato što su posve prirodna, ne znači da ih možete koristiti po pravilu ‘što više, to bolje’. Kao i ona umjetna, koristite ih umjereno, a ako niste sigurni koliko je potrebno vašim ružama, držite se manjih količina.

Pročitajte još