Ukusno i prelijepo: Evo koje začinsko bilje ćete najlakše uzgojiti u stanu

Piše: L. K. P.

Uzgoj začinskog bilja ne samo da će unijeti aromatične mirise i opuštajuće boje u vaš dom, već će poslužiti kao prilika da na dohvat ruke uvijek imate dodatak ukusan dodatak jelima.

Posljednjih godina začinsko bilje postalo je vrlo popularno među zaljubljenicima u uzgoj sobnih biljaka te kulinarstvo, ponajviše zato jer je jednostavno, jeftino i dolazi s užitkom kuhanja onoga što ste uzgojili vlastitim rukama.

Sve što vam je potrebno da se upustite u njihov uzgoj su osnovne informacije o održavanju uz koje će vaš interijer ubrzo zamirisati njihovim neodoljivim mirisima.

Prije svega, važno je da ih sadite u tegle i zemlju s dobrom drenažom te ih postavite na lokaciju u stanu koja je dobro osunčana, poput prozorske daske ili balkona. Pomoći će i obogaćivanje zemlje gnojivom koje će potaknuti još raskošniji rast.

Redovno ih zalijevajte, pazeći da je zemlja uvijek blago vlažna, ali ne i poplavljena jer bi prekomjerna količina vode mogla dovesti do truljenja korijena.

Prilikom branja slasnih listića, nemojte se pretjerano štedjeti jer će upravo to potaknuti njihov daljnji rast. Berite ih koristeći se oštrim škarama, pazeći da ne uzmete više od dvije trećine biljke.

Također ga okrećite svakih nekoliko sedmica jer ima tendenciju rasta prema svjetlu. Ako uzgajate začinsko bilje za kulinarsku upotrebu, odrežite sve cvjetove koji se stvore. Kad počne cvjetati, lišće mnogih vrsta mijenja okus i postaje gorko.

Kako biste u startu imali što više uspjeha, stručnjaci su izdvojili vrste koje su najlakše za uzgoj i njegu.

Bosiljak

Ovu svestranu biljku lako je uzgajati kod kuće, sve dok slijedite nekoliko jednostavnih koraka. Prije svega, važno je da barem šest do osam sati bude izložen sunčevoj svjetlosti te da ga obilno zalijevate. Uvijek berite gornje, vanjske listove kako bi mogao nastaviti rasti u visinu i širinu.

Odličan je za početnike jer je iznimno izdržljiv, a čak i ako primijetite da je počeo venuti, jednostavno mu nadoknadite nedostatak tekućine koja ga će vrlo vjerojatno brzinski vratiti u optimalno stanje.

Vlasac

Vlasac se najčešće koristi kao ukras jelima, ali se može koristiti i u kuhanju. Cijela biljka je jestiva, uključujući i cvijet koji se obično koristi u salatama. Stabljike su izvrsne kao efektan dodatak na pečenim krumpirima, krumpir salati i omletima.

Ako želite da vlasac ostane što ukusniji, najbolje ga je dodati na kraju kuhanja ili konzumirati sirovog jer izlaganjem visokoj temperaturi gubi okus.

Iznimno je otporan zbog čega je sjajna opcija za početnike. Voli sunce, ali se može uzgajati i u polusjeni te dobro podnosi sušu pa će oni koji nerijetko zaboravljaju na zalijevanje svojih biljaka posebno uživati u njegovom uzgoju.

Peršun

S obiljem vitamina C i brojnih hranjivih tvari, peršin je prava supernamirnica koju se itekako isplati uzgajati u svom domu. Izvrstan je dodatak jelima, koristi se za izradu zdravih čajeva i smoothieja, a miris koji širi interijerom je – veličanstven.

Držite ga na osunčanom mjestu te ga redovito zalijevajte. Kako bi kvalitetnije i dulje rastao, prekrijte tlo slojem malča.

Kopar

Ovo začinsko bilje posebno je dobrodošlo u jela s plodovima mora, jajima i krumpirima koje već u manjoj količini pretvara u neodoljivo ukusne obroke. Kopar se lako uzgaja u zatvorenom i otvorenom prostoru. Kao i bosiljku, potrebno mu je šest do osam sati sunca dnevno i dobro drenirano tlo.

Majčina dušica

Timijan ili majčina dušica toliko su intenzivnog mirisa i okusa da ga osobe najčešće ili vole ili mrze. Ako ste među njegovim obožavateljima, uživat ćete u kućnom uzgoju koji nije nimalo kompliciran.

Sve što je potrebno jest često zalijevanje uz koje će zemlja uvijek biti blago vlažna te redovito podrezivanje. Uz to, poželjno je da zemlju obogatite sitnim kamenčićima uz koje će ostati dobro prozračena te da teglu držite na osunčanom mjestu.

Pročitajte još