Velike vijesti za sve modne entuzijaste: Stigao je Vogue Adria

Piše: L. K. P.

Ono što je 1892. godine krenulo kao sedmična novina u New Yorku, postalo je najcijenjeniji modni časopis na svijetu, a sada konačno imamo i regionalni izdanje. Stigao je Vogue Adria, a predstavljen je na gala večeri u Beogradu.

Odlična vijest za modne entuzijaste kao i kolekcionare jest da Vogue Adria neće imati samo web izdanje, a svoj prvi printani primjerak moći će nabaviti, već sutra 12. marta. Prvo izdanje krasi naslov “Nova zora”, sintagma koja zvuči jednako i ima isto značenje u svim zemljama Balkana.

Na naslovnici je srbijanska manekenka Nataša Vojnović. Nosi arhivski komad koji potpisuje Alber Elbaz, a napravljen je posebno za nju. Fotografije potpisuje Filip Koludrović, koji je ujedno i kreativni direktor Vogue Adria izdanja.

Modno putovanje zemljama regije

Od modnog direktora Petra Trbovića mogli smo saznati i kako su posljednjih mjesec dana proveli na svojevrsnoj turneji regijom. Kako stoji u njegovoj objavi, nije bilo boljeg načina za predstavljanje prvog broja Vogue Adrije od editorijala koji prikazuju obilježlja zemalja u kojima će Vogue Adria izlaziti. U prvom broju tako ćemo imati priliku s Vogueom krenuti na modno putovanje kroz sve zemlje regije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vogue Adria (@vogue.adria)

Prvi Vogue Adria popraćen je i rječju urednika Milana Đačića:

“Regija treba svježu povezanost, a svijet treba novo upoznavanje s regijom. Globalno povezan, ali ukorijenjen u lokalnom, Vogue Adria daje prioritet predstavljanju lokalnih talenata, jačanju regionalne zajednice, međusobnom povezivanju, ali i predstavlja daleko široj zajednici sve one na koje smo ponosni”, stoji u njegovom pismu objavljenom na Vogue Adria portalu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Petar Trbovic (@petartrbovic)

Granice kao tema prvog broja

Tema prvog broja su granice, između zemalja, između ljudi, one fizičke i one zamišljene:

– Granice mogu biti fizičke, mentalne, prostorne, ponekad su vrlo doslovne, ponekad nematerijalne i fluidne, postavljaju ih drugi i mjere koliko smo im se približili, postavljamo ih sami sebi, mitološke su, svjesne i nesvjesne, osobne i kolektivne, stvarne i prividne, a u ovom broju govorimo o svakoj od njih. O granicama koje nas spajaju i ljudima koji ih nadilaze, kaže Đačić.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vogue Adria (@vogue.adria)

Sadržaj Vogue Adria izdanja, pak, prelazi granice balkana, pa ćemo tako imati prilike čitati putopise sa svih strana svijeta. Jednako je i s modnim trendovima koji odavno ne poznaju granice, a sada ćete o njima, neovisno s koje strane svijeta dolazili, moći čitati među prvima jer kako i sam tim Voguea kaže: “Before it’s in fashion, it’s in Vogue”.

Pročitajte još