Riješite se korova pomoću prirodnog spreja: Potrebna su samo tri sastojka, koje sigurno imate kod kuće

Piše: L. K. P.

 

Čupanje korova, rezanje ili špricanje raznim hemijskim sredstvima možda je djelotvorno, ali definitivno nije bez negativnih posljedica, za razliku od ovog prirodnog spreja.

Kombinacija sunca i kiše karakteristična za mart iznimno pogoduje rastu trave i brojnih sadnica u vrtu, ali i nastanku korova koji se, posebno uz čestu pojavu vjetra,vrlo brzo širi po dvorištu.

Okućnica u trenu može biti prepuna maslačaka, visoke trave i ‘neuništivih’ stabljiki koje vire iz nedavno uređenih cvjetnjaka i povrtnjaka.

I dok pokoji maslačak i tratinčica možda uljepšavaju travnjak, njihova stalna pojava kraj temelja kuće, prilaza i između pločica nije nimalo dobrodošla.

Kako biste u ovoj ranoj fazi stali na kraj korovu i spriječili njegovo bujanje tokom proljeća, poželjno ga je temeljito sanirati i riješiti ga se, ako ne zauvijek, onda barem na nekoliko sedmica ili čak za cijelu sezonu.

Uspjeh će dakako ovisiti i o podneblju u kojem živite te vremenskim uslovima, no ono što svakako možete napraviti već danas jest tretirati područja na kojima najčešće uočavate ove nezaustavljive biljke.

Ako ste među onima koji izbjegavaju upotrebu agresivnih hemijskih sredstava – što zbog njihovog negativnog utjecaja na okoliš, a što zbog štetnosti po područje na koje se nanosi – donosimo recept protiv korova od samo tri sastojka koja vjerojatno već imate kod kuće.

Sve što vam je potrebno jest litra bijelog sirćeta, so i deterdžent.

– Volim ovo sredstvo jer imam djecu te se užasavam klasičnih sredstava protiv korova koja su puna tvari za koje znamo da uzrokuju rak, ali i da uništavaju populaciju pčela. Ova smjesa pomoći će vam u tome da se korov uništi na prirodan način, rekla je stručnjakinja za brigu o vrtu i okolišu Wendy Graham.

 

Kako se riješiti korova na prirodan način?

Korova se na prirodan način možete riješiti zaista jednostavnim postupkom – uzmite praznu bocu s raspršivačem i u nju ulijte jednu litru bijelog sirćeta i tri supene kašike soli. Mućkajte dok se sol ne otopi pa dodajte tri velike kašike deterdženta za pranje suđa.

Pošpricajte po korovu tokom sunčanog dana. Posebno je bitno da nedavno nije kišilo jer bi vlaga ublažila djelovanje.

Ostavite tekućinu na korovu barem jedan sat kako bi uspjela doći do korijena. Ako imate kućne ljubimce, u ovom periodu ih držite podalje od špricanog teritorija. Nakon jednog sata, kantom kipuće vode isperite tretirano područje.

Ovaj postupak izazvat će dehidraciju korijena uslijed koje će poprimiti smeđu boju i uvenuti, što ovu metodu čini znatno efikasnijom i lakšom od klasičnog ručnog čupanja koje zahtjeva puno više energije i vremena.

Pročitajte još