Ujutro vam je lice puno tragova od jastuka: Stručnjaci otkrivaju šta to znači za zdravlje vaše kože

Piše: L. K. P.

Ako ste se ikada probudili sa znatno više bora nego što ste ih imali prije nego ste legli, vrlo vjerovatno su vam poznate ‘bore od spavanja’ koje mogu biti pomalo zastrašujuć prizor, pogotovo prije nego što popijete prvu šoljicu jutarnje kafe.

Stručnjaci sada otkrivaju šta uopšte uzrokuje bore od spavanja i jesu li one znak ozbiljnijeg problema i kako ih spriječiti.

– Bore od jastuka su privremene bore koje se pojavljuju zbog položaja lica ili tijela tokom spavanja što rezultira neravnomjernim pritiskom i boranjem kože, objasnila je dermatologinja dr. Kristina Collins.

‘One su rezultat ponavljajućeg pritiska na lice’, rekla je dermatologinja dr. Teresa Song iz Marmur Medicala.

Određeni položaji spavanja povećavaju izglede za njihovo stvaranje, kažu stručnjaci.

‘Osobe koje spavaju na boku i spavaju licem prema dolje često će se probuditi s ovim naborima na licu’, rekla je Kristina Collins.

‘Kada mi pacijenti dolaze na konzultacije, gotovo uvijek mogu reći na kojoj strani lica vole spavati, jer je na toj strani lica starenje je uznapredovalije i jače izraženo,’ dodaje.

‘Produženi i ponavljajući pritisak na ista područja lica može pridonijeti preranom starenju tog područja’, objasnila je Teresa Song.

Osim položaja u kojem spavate, drugi čimbenici mogu također razlog pojave bora od spavanja. ‘Prirodni proces starenja igra važnu ulogu’, rekla je dermatologinja dr. Sonia Badreshia. ‘Kako starimo, koža gubi kolagen i elastičnost, što je čini sklonijom stvaranju ovih bora.’

‘Također, materijal posteljine može znatno utjecati na vjerovatnost pojave otisaka jastuka na licu. Grublje tkanine mogu stvoriti izraženije linije, dok je manje vjerovatno da će ih uzrokovati glatki materijali poput svile ili satena,’ dodaje.

-Dok su bore na jastucima privremene, redoviti pritisak na određene dijelove kože tokom noći može uzrokovati dugotrajni gubitak kolagena i elastičnog tkiva te lošu cirkulaciju tog područja’, rekla je Kristina Collins.

A tragovi jastuka na licu mogu biti pokazatelj onoga što se događa s kožom na dubljoj razini. ‘Iako su tragovi sami po sebi bezopasni, način na koji vaša koža reagira na njih može biti dobar pokazatelj njenog ukupnog zdravlja i elastičnosti’, ističe Badreshia.

‘Ako primijetite da borama treba više vremena da izblijede, to bi mogao biti znak smanjene elastičnosti kože, što je normalan dio starenja’, rekla je. “Obraćanje pažnje na to koliko brzo se vaša koža vraća u normalu može pružiti uvid u njeno stanje.’

Jedna stvar koju možete pokušati, iako je izazovna, jest pokušati postati spavati na leđima. ‘To je najbolji položaj što se tiče starenja kože, jer ako ste na leđima, izbjegavate izravan kontakt između vaše kože i jastuka’, rekao je dermatolog dr. Joshua Zeichner, izvanredni profesor i direktor kozmetičke i kliničke istraživanja za dermatologiju u bolnici Mount Sinai.

Ako vam to ne pođe za rukom, oni koji spavaju na boku ili licem prema dolje trebali bi razmisliti o jastučnicama od ultranježnih tkanina.

Vaša rutina noćne njege također će možda trebati neke prilagodbe. ‘Uključivanje dobre rutine njege kože, posebno one koja uključuje proizvode koji potiču proizvodnju kolagena i elastičnost kože, može biti korisno ne samo za smanjenje otisaka jastuka, već i za cjelokupno zdravlje kože’, dodala je.

Zeichner se slaže s time i preporučuje nanošenje hidratantne kreme prije spavanja. ‘Pomoći će u održavanju zdrave kožne barijere, kao i sastojci koji stimuliraju kolagen poput retinola ili peptida koji održavaju temelj kože što je moguće čvršćim i smanjuju bore’, rekao je.

Pročitajte još