Uz ove super trikove vizualno povećajte malu dnevnu sobu

Piše: L. K. P.

Police su idealne za odlaganje stvari koje često koristite, a uz detalje poput slika postaju lijep ukras. U malu dnevnu sobu postavite fotelje bez naslona i jastučiće raznih uzoraka.

Uz ove super trikove vizualno povećajte malu dnevnu sobu.

  1. Zaboravite pravilo ‘manje je više’

U dizajnu se često koristi pravilo “manje je više”, no više je ponekad bolje. Npr., kad su u pitanju uzorci – nema prepreke za to da koristite više različitih uzoraka. Tako će mali prostor izgledati bogatije.

  1. Pazite na model fotelje

U maloj dnevnoj sobi trebate fotelje sa širokim sjedalima i vrlo malim naslonima za ruke, toliko da se gotovo i ne primijete. Tako ćete naglasiti dubinu u malim prostorima. Prikovat ćete poglede za tijelo fotelje te ostaviti dojam da postoji prostor “ispred” i “iza” fotelje, ma koliko on bio mali. Osim toga, fotelje će odati dojam udobnosti.

  1. Različiti materijali i strukture

Neutralan dekor ne znači da će soba izgledati dosadno, bitno je samo da koristite različite materijale i strukture. Bijeli zidovi u sobi uz pastelne zavjese koje možda imaju sitne okomite pruge i tepih koji izgleda kao da je pleten od slame mogu izgledati odlično u kombinaciji, iako ni jedno ne odskače po bojama.

  1. Manji i šareniji jastuci

Garnituru za sjedenje s jednim uzorkom oplemenite jastucima u kontrastnoj boji i s kontrastnim uzorkom, dodajte dekicu u kontrastnoj boji… No po jedan jastuk sa svake strane kauča gotovo da izgleda kao da ih uopće nemate. Jastuke treba postaviti u paru, i to tako da se poigrate s njihovom teksturom i uzorcima. Postavite kontrastne uzorke i boje zajedno, ne bojte se toga. Bolje je birati manje nego veće jastuke.

 

  1. Naglasite jedan komad namještaja

Kad imate poseban komad namještaja, složite ostatak tako da je soba podijeljena na vertikale i taj je komad u sredini. Dodatni trik za to da naglasite taj komad je da ga okružite niskim namještajem. Imate li, primjerice, lijepo zrcalo ili sliku, postavite ih na sredini zida nasuprot ulazu u sobu, a ispod njega postavite stolić i fotelju, tako da je taj detalj vizualno najviši dio namještaja u sobi.

Pročitajte još