Pet moćnih saveznika u borbi protiv menstrualnih grčeva

Piše: I. H.

 

Menstruacija kod svake žene izaziva drugačije simptome – neke žene tih dana imaju blažu menstruaciju – možda i manje dana – dok se druge suočavaju sa oštrim bolovima i grčevima. U stvari, bol je toliko intenzivan da je dobila svoj medicinski naziv: dismenoreja.

 

Za početak, šta su menstrualni grčevi?

Menstrualni grčevi, medicinski poznati kao dismenoreja, uzrokuju bol u donjem dijelu stomaka, leđima ili butinama. Menstrualni grčevi nisu isto što i nelagodnost koju žena oseća tokom predmenstrualnog sindroma (PMS).

 

Dismenoreja ima dva tipa: primarna i sekundarna. Primarna dismenoreja se definira kao grčevi koji se vraćaju iznova i iznova i nisu posljedica drugih bolesti. Bol obično počinje dan ili dva prije menstruacije ili kada krvarenje počne. Bol obično može trajati od 12 do 72 sata i može imati druge simptome kao što su mučnina, povraćanje, umor, pa čak i dijareja.

Ako imate bolne menstruacije zbog poremećaja ili infekcije u organima reproduktivnog sistema, onda je to sekundarna dismenoreja. Bol kod ove dismenoreje obično počinje ranije u menstrualnom ciklusu i traje duže od grčeva. Obično nema mučnine, povraćanja, umora ili dijareje.

Evo koje prirodne lijekove možete koristiti za ublažavanje menstrualnih grčeva.

 

  1. Dodajte više magnezija vašoj ishrani

 

Magnezijum pomaže u opuštanju mišića i ima terapeutski efekat na grčeve. Neke namirnice koje sadrže magnezij su bademi, grah, spanak, jogurt i puter od kikirikija, ili izaberite suplement magnezija.

 

  1. Masaža esencijalnim uljima

 

Masiranje bolnih mjesta eteričnim uljima ublažava bol, pokazalo je istraživanje. Idealna eterična ulja su ona koja sadrže lavandu, žalfiju i majoran. Ali prvo se pobrinite da koristite najsigurnije. Preporučujemo da razblažite čista eterična ulja u kremi, losionu ili ulju bez mirisa prije nanošenja na kožu kako biste izbjegli iritaciju.

 

  1. Uradite jogu

 

Možda vam se ne da da vježbate, ali joga će vam pomoći da se osjećate bolje. Nježno vježbanje pojačava lučenje endorfina, supstanci koje nas oslobađaju od bola. Također inhibira proizvodnju prostaglandina koji su odgovorni za grčeve i doprinosi opuštanju materice.

 

 

  1. Pijte topli čaj

 

Kamilica, nana, đumbir i komorač pomažu u otklanjanju bolova, zbog toplote koju pružaju u predjelu stomaka, ali i opuštajućeg dejstva.

 

  1. Utoplite stomak

 

Toplota u predjelu stomaka je veoma važna za bolju cirkulaciju krvi. Postavljanje jastučića za grijanje na predjelu stomaka značajno će vas osloboditi bolova.

Pročitajte još