Ove stvari u kući nikako ne čistite sa sirćetom: Šteta bi mogla biti trajna

Piše: I. H.

Mnogi smatraju da je sirće prikladno za čišćenje apsolutno svega, od kupatila preko aparata za kafu do metalnog posuđa, no u stvarnosti biste njegovom upotrebom nekim predmetima mogli nanijeti znatnu ili čak trajnu štetu

 

Kada je riječ o čišćenju doma, sirće decenijama ima status magične tečnosti koja kao da ne poznaje nerješiv problem. U doba kada ljudi traže ekološki prihvatljiva i jeftinija rješenja, ovaj svestrani proizvod sastavljen od sirćetne kiseline i vode, iz dana u dan je sve popularniji. No, bismo li trebali biti oprezniji u njegovoj upotrebi?

 

“Sirće je jako popularan jer ne košta puno, nije štetan za okoliš i zaista ubija neke bakterije. No, nije dobar za sve”, ističe hemičar Eric Beckman, dok mikrobiolog Jason Tetro naglašava i da u njegovoj upotrebi mnogi rade čestu grešku:

 

“Potrebno vam je najmanje pet minuta za ubijanje bakterija i 30 minuta za viruse. U najboljem slučaju, korištenje sirćeta za čišćenje i dezinfekciju površina ili u pranju veša imat će antibakterijske i protugljivične učinke. Ali, ti učinci djelomično zavise od toga koliko dugo je otopina sirćeta u kontaktu s određenom površinom.”

 

Njegova prednost jest i iznimna prodornost u masnoću, koju uspješno uklanja čak i kada je riječ o površinama kao što su pećnice, a uspješan je i u borbi s čađi i raznim prljavštinama koje nalazimo na površinama u domu. Osim toga, uspješno topi kamenac, posebno kada je pomiješan sa sodom bikarbonom.

 

Ono što je posebno bitno jest da sirće nikad ne miješate s izbjeljivačem i amonijakom jer će te kombinacije proizvesti plinoviti hlor i otrovne pare, a ako ga želite razrijediti, ostat će slično učinkovit pomiješan s vodom u omjeru 50-50.

 

Evo šta smijete čistiti sa sirćetom

 

Prozori

Kada je riječ o konkretnoj upotrebi sirćeta u domaćinstvu, jedna od najčešćih funkcija jest kao sredstvo za čišćenje prozora u kojem je jednako efikasno kao kupovni proizvodi, no ne ostavlja tragove.

“Možete čistiti i druge staklene površine, uključujući tuš kabinu. Samo budite sigurni da imate dobru ventilaciju, jer sirćetna kiselina iritira pluća. Otvorite prozore i koristite ventilator. Ne puštajte u to područje nikoga s astmom ili hroničnom opstruktivnom plućnom bolesti”, napominje suosnivačica jednog proizvoda za čišćenje Marilee Nelson.

 

Aparat za kafu i kuhalo za vodu

S obzirom na to koliko je voda iz slavine bogata kamencom, nimalo ne čudi učestalost kojom se aparati za kafu i kuhala za vodu moraju čistiti kako ne bi došlo do kvara. Upravo je upotreba sirćeta sjajan način da otopite sve naslage kamenca, i to bez upotrebe hemikalija.

 

No, svakako koristite razrijeđenu otopinu te prije nove upotrebe nekoliko puta temeljno prokuhajte aparat s običnom vodom kako biste uklonili tragove sirćeta i kamenca.

 

Kade i tuševi

“Svi sapuni ostavljaju tragove i naslage, a sirće ih lakoćom uklanja. Jednostavno pošpricajte razrijeđenu otopinu sirćeta na površinu, pustite da odstoji najmanje 10 minuta, zatim obrišite površinu spužvom ili krpom od mikrovlakana”, kaže Sansoni.

Ako ste primijetili da se u tušu smanjila jačina mlaza, lako je moguće da su se rupice začepile od naslaga kamenca pa je najbolja stvar koju možete učiniti potapanje glave tuša u otopinu sirćeta tokom sat vremena. Nakon toga, starom četkicom za zube protrljajte otvore za vodu te pustite mlaz kako bi se isprali.

 

Najveća mana je neugodan miris

“Ako ste među onima koji teško podnose opori miris octa, čistite s otvorenim prozorom ili uz ventilator uz koje će se miris brže raspršiti. Kod površina kao što je kada ili tuš možete naknadno nanijeti sloj sode bikarbone i isprati ga vodom kako biste uklonili neugodan miris”, pojasnio je mikrobiolog Jason Tetro.

 

Sudopera

Kuhinjski odvod se vrlo lako začepi, a ako niste skloni korištenju kupovnih sredstava za odčepljivanje, samo stavite šoljicu sirćeta i pet kašika sode bikarbone te ostavite da djeluje barem pola sata, a po mogućnosti i preko noći.

Čim stavite otopinu, očekujte pojavu mjehurića koji pokazuju da je počelo odmašćivanje i uklanjanje kamenca. Nakon toga, sve isperite toplom vodom, a ako želite pročistiti pipu, učinite isto kao s glavom od tuša.

 

Evo šta ne smijete čistiti sirćetom

 

Ploče od mramora, granita ili prirodnog kamena

Iako je činjenica da sirće može očistiti skoro sve, isto tako vrijedi i da zbog svojih snažnih svojstava može nanijeti veliku štetu određenim površinama.

“Kiselina u sirćetu može oštetiti kamen stvarajući ureze na površini, a s vremenom će ukloniti brtvilo na kamenu zbog čega će izgledati jednolično. Isto vrijedi i za keramičke pločice”, kaže profesor javnog zdravstva Chrysan Cronin.

 

Drveni podovi

Među površinama koje ne biste smjeli čistiti sirćetom nalaze se i drveni podovi kojima bi oštetio brtvilo ili završni sloj koji štiti drvo i daje mu sjaj te ostavio vidne mrlje. Isto bi se dogodilo i s drvenim namještajem i radnim plohama.

 

 

Lonci i tave od lijevanog željeza

Iako je sirće poznato kao sjajan odmašćivač koji uspješno čisti i zagorjele površine pećnica, lonce i tave od lijevanog željeza može trajno uništiti.

“Također, nemojte koristiti sirće za čišćenje noževa; kiselina bi mogla oštetiti ili nagrizati rubove metala”, napominje Sansoni.

 

Elektronički zasloni

Iako nije velik broj onih koji bi se usudili s ovako snažnom kiselinom čistiti nježnu senzibilnu površinu elektroničkih uređaja, nije viška napomenuti da to nisu predmeti na kojima bismo trebali koristiti sirće kao sredstvo za čišćenje.

“Kiselina može oštetiti ekrane ili zaštitni premaz na televizorima, računalima i mobilnim telefonima”, kaže Beckman.

 

Šta je s mašinama?

Kada je riječ o čišćenju mašina za veš i suđe sa sirćetnom kiselinom, stručnjaci još uvijek nemaju konačan odgovor biste li to trebali nastaviti raditi ili rizikujete trajna oštećenja.

“Korištenje otopine sirćeta ima potencijal za dezodoriranje i uklanjanje naslaga kamenca iz ovih strojeva. Ali, postoji zabrinutost da bi kiselina mogla stupiti u interakciju s gumenim brtvama i crijevom i nanijeti im veliku štetu”, kaže Sansoni i zaključuje:

“Povremeno može biti u redu, ali nemojte to raditi prečesto.”

Pročitajte još