Slavni Turčin iz serije “Duhovi prošlosti” ima bosanske korijene: Žene lude za njim, a evo koga on ljubi

Piše: L. K. P.

Birkan Sokullu spada među najslavnije turske glumce, a mogli ste ga gledati u glavnoj ulozi Hana Derenoglua dramske serije ‘Duhovi prošlosti’ snimljenoj po istinitoj priči nadahnutoj romanom ‘Madalyonuniçi’ dr. Gulseren Budajidžioglu (koje su različiti pacijenti dijelili s terapeutima).

Markantni 32-godišnji Birkan Sokullu je po roditeljima porijeklom iz Bosne. Njegovo prezime je turska inačica bosanskog Sokolović, a glumac ga dijeli s velikim vezirom Mehmet pašom Sokolovićem.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Birkan Sokullu (@birkansokullu1)

Kako piše na stranicama IMDB-a, Birkanovi djed i baka bili su bosanski doseljenici u Tursku. On je u jednom od svojih istupa naglasio kako je u djetinjstvu učio bosanski jezik, ali da ga, kao dijete, nije mnogo zanimalo učenje jezika osobito što njegov otac na tome insistirao. Do sada nikad nije posjetio Bosnu no njegov otac često dolazi u zemlju svojih predaka.

Inače, Birkan je nakon 10 godina napustio košarkašku karijeru zbog ozljede noge. Diplomirao je na Univerzitetu Maltepe specijaliziravši se za Radio TV program. Dok je studirao, započeo je karijeru modela. Pohađao je satove glume kod Dolunay Soysert. Također je godinu dana studirao na Odsjeku za dramu i glumu na Sveučilištu Aydin u Istanbulu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Birkan Sokullu (@birkansokullu1)

Proslavila ga je glavna uloga je Demir u ‘Kucuk Sirlar’, turskom remakeu ‘Tračerice’. Domaćoj publici je poznat po serijama Pjesma života’ i ‘Djevojka sa sela’. S partnericom Burcu Biricik osvojio je prestižnu televizijsku nagradu pod nazivom ‘Altin Kelebek’ za najbolji par u TV noveli, a serija je u Turskoj imala rekordnu gledanost.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Birkan Sokullu (@birkansokullu1)

Kad je riječ o njegovom privatnom životu, u vezi je s 33-godišnjom glumicom Berrak Tüzünataç.

Zajedno su dvije i po godine. Inače, glumicu Berrak turski mediji već godinama prozivaju zbog ‘nedoličnog’ ponašanja, a gledatelji je se sjećaju po ulozi Mihrunise, ljubavnice princa Mustafe u seriji ‘Sulejman Veličanstveni’.

Pročitajte još