Ostvareni snovi Angeline ubijene u Ribnikaru: Njeni crteži inspiracija za 17 dizajnera, među njima i „Dior“

Piše: L. B.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg

“Angelina” – tako će se zvati fondacija osnovana u znak sjećanja na učenicu Angelinu Aćimović, ubijenu u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, ali i na sve žrtve nastradale u toj školi, kao i žrtve iz Dubone i Malog Orašja. Angelina je bila “umjetnička duša”, izuzetnog talenta pa je 17 dizajnera iz svijeta mode stvorilo modne kreacije po skicama koje je ona napravila. Među njima je i francuska modna kuća “Dior”.

Angelina Aćimović, devojčica ubijena u OŠ „Vladislav Ribnikar“ Foto:Privatna arhiva

Teško je u nekoliko riječi opisati ko je bila Angelina Aćimović. Bila je to djevojčica brojnih interesovanja i afiniteta, a ako bi morali da izdvojimo jedan, onda bi to nesumnjivo bili dizajn i moda.

Zato je u Sava centru u Beogradu priređena izložba haljina, koje je po skicama i crtežima tragično nastradale Angeline Aćimović, izradilo 17 dizajnera, među kojima i dvije koje je napravila modna kuća „Dior“.

A da bi još bolje razumjeli Angelinu nije dovoljno govoriti o tome šta su bila njena interesovanja, već i svetonazori.

„Angelina je bila umjetničko dijete i ovo je vrhunac ostvarenja njenog sna, da ima svoju modnu reviju. Ona nije za života uspjela da ostvari svoje snove, ali smo mi od nje naslijedili ogromno umjetničko bogatsvo, i naš je zadatak da te njene snove sprovedemo u djelo. Ona je bila čudesno dijete koje nam je Bog podario, bili smo počestvovani da živimo s njom 14 godina i mnogo toga nas je naučila i oplemenila je naše živote. Ona je svojim talentom, skromnošću ali i velikom prodornošću pokazala koliko je talentovana. Mi to nismo umjeli ni da ocijenimo, ali su u modnoj kući Dior za njene radove rekli da su – fantastični i izvanredni. I oni su napravili dvije haljine prema Angelininim crtežima i one su večeras ovdje“, rekao je Angelinin otac Anđelko Aćimović.

Sve haljine su na prodaju, a sav novac će biti prikupljen i preusmjeren u novoosnovanu fondaciju „Angelina“.

„Osnovni zadatak Fondacije je da pokušamo da spriječimo ponavljanje tragedija poput onih koje su se desile, a za to je potrebno objediniti napore mnogih organizacija koje se time bave. Treba da naučimo djecu, roditelje, nastavnike, kakvi su destruktivni utjecaji sa interneta, društvenih mreža i igrica i da ih naučimo kako da se sami zaštite od toga, kao i kako da zaštite druge. Naš cilj je da propagiramo da je porodica osnova našeg društva, da učimo ljude šta može da je ojača, a i da kada nas ne bude bilo više fondacija nastavi da radi“, rekao je Angelinin tata.

Foto:FoNet/Milica Vučković

Pročitajte još