Majka blizanki rođenih s Down sindromom: Hrabra borba Sare Bero protiv predrasuda

Piše: L. K. P.

Danas se širom svijeta obilježava Svjetski dan osoba s Down sindromom. Sindrom je naziv za skup zajedničkih znakova i karakteristika, a ime Down potječe od imena engleskog ljekara Johna Langdona Downa koji je 1866. prvi opisao sindrom, gotovo 100 godina prije nego što je pronađen uzrok poremećaju.

Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom da se integriraju u društvo.

Podizanje svijesti o osobama s poteškoćama u razvoju već godinama je jedna od glavnih misija u životu Sare Bero, majke 15-godišnjih blizankinja Irme i Ilde, te trogodišnje Ine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sara Bero (@berosara_official)

Sara je Podgoričanka koja se sa samo 20 godina ostvarila u ulozi majke, kada su na svijet stigle kćerke blizanke, Irma i Ilda. Njenu sreću na tren je zaustavila činjenica da obje djevojčice imaju Down sindrom. No, to Saru nije pokolebalo, nego ih je na svoju ruku izvela iz bolnice i uz podršku roditelja prevazišla prve teške prepreke koje su ih dočekale na putu. Sara iz drugog braka ima i kćerkicu Inu.

To što su njene starije kćerke rođene sa Down sindromom Saru nije spriječilo da savlada brojne izazove koje je život pred nju stavio, te da pokaže da osobe s poteškoćama u razvoju mogu i trebaju biti ravnopravni članovi društva.

Pročitajte još