Stručnjaci otkrivaju idealnu boju kose u zavisnosti od boje očiju i boje tena

Piše: L. B.

Izabrati savršenu nijansu kose uopšte nije lako. Možda vas je očarala fantastična crvena boja kose koja odlično stoji vašoj najboljoj prijateljici, ili divni pramenovi boje meda koje je nabacila vaša kolegica, ali na vama su te nijanse potpuni promašaj. Iako nema pravila, to kako vam neka boja kose pristaje najčešće zavisi od tona vaše kože i boje očiju.

U korjenu ove ideje stoji takozvana harmonija boja, teorija koju je početkom prošlog vijeka izneo umjetnik švajcarskog porijekla Johanes Iten. Ova teorija objašnjava zašto neke nijanse na vama izgledaju bolje od drugih, i pritom se ne misli samo na boju kose, već i na šminku i odjeću.

Po Itenovoj teoriji boje se dijele u dvije osnovne grupe – tople (one koje imaju žutu bazu) i hladne (one koje imaju plavu bazu). Dalje se ove boje mogu povezati sa godišnjim dobima: tople i duboke su u skladu sa jeseni, hladne i tamne sa zimom, tople i svjetle sa proljećem, a hladne i svijetle sa ljetom.

Koja boja kose je najbolja za vas u zavisnosti od boje tena i očiju?

Svaka osoba pripada tačno utvrđenom godišnjem dobu, od čega i zavisi koje mu boje dobro stoje, ali i kakva boja kose je stvorena za njega. Iako samo stručnjak za boje, odnosno kolor analitičar, može tačno da utvrdi odgovor na ovo pitanje, postoje neke univerzalne smjernice.

Naprimjer, ako je vaš ten svjetao sa toplim podtonom, sa zelenim, braon ili očima boje lješnika, koje podsjećaju na jesenje tonove, boja kose koja će vam najviše laskati najvjerovatnije jeste smeđa ili crvena.

Boja karamele

Braon je kraljica boja za kosu jer nudi nevjerovatno bogatstvo izbora i najzahvalnija je zbog proste činjenice da pristaje skoro svima. Naravno, neophodno je da vodite računa o pravoj nijansi za vas. Ako imate izražene tamne podočnjake najbolje je da izaberete svetlije braon nijanse, kao što je boja karamele napravljena balejaž tehnikom.

Boja lešnika

Boja lešnika dobra je za dame sa tamnijom kožom i zelenim očima

Ako imate topao, dubok (tamniji) ton kože i zelene ili oči boje čokolade, vrlo vjerovatno će vam najbolje pristajati intezivna smeđa kosa koja ide u pravcu bakrenocrvene.

Crna kosa

Veoma tamne nijanse kose dobre su za žene sa porcelanskom kožom i smeđim očima hladnog tona

Da li imate porcelansku kožu i smeđe oči čija nijansa jednostavno “vuče” na zimu? Onda bi vaš izbor trebalo da bude neka nijansa crne ili tamnobraon, koju po želji možete obogatiti pramenovima u svjetlijoj boji.

Crvena kosa

Porcelanska koža+svetle oči = crvena kosa

Ako, ipak, imate porcelansku kožu u kombinaciji sa svijetlim očima, crvena je vaša boja, kao što je slučaj sa Julianom More, Nicol Kidman i Emom Stoun.

Tamnoplava kosa

Ako imate svijetlu put i oči boje lješnika, bilo bi dobro da tamnoplava bude vaš izbor. Ova boja kose je dobra i za žene sa svijetlim očima i zlatkastim tenom, odnosno kožom boje ćilibara. Preskočite tamnoplavu kosu ako su vam i koža i oči veoma tamne.

Zlatan ten i svetle oči = tamnoplava kosa

Ovo je savršena nijansa za dame sa veoma čistim, hladnim tenom, ali neočekivano, i za žene sa maslinastom kožom hladnog tona i plavim ili očima boje lješnika.

Pročitajte još