Sutlija po turskom receptu: Zasladite se poslije iftara

Piše: L. B.

Sutlija je turski specijalitet s rižom, a posebno je ukusna ako je dodatno obogatite nekim neodoljivim okusima kao što su bademi, orasi ili pistacije.

U nastavku donosimo recept za šest osoba.

Sastojci

500 ml hladne vode

150 g riže okruglog zrna

litar mlijeka

jedan puding od vanilije

jedna kašičica vanilije u prahu

malo naribane korice od limuna

Priprema

U šerpi prokuhajte hladnu vodu i rižu, koja se prethodno ne ispira jer bi se tako skinuo škrob koji je potreban da bi sutlija kasnije bila kremasta.

Nakon 15 minuta, riži dodajte 800 ml mlijeka, ponovo prokuhajte pa smanjite vatru i kuhajte 15 do 20 minuta bez poklopca.

Preostalih 200 ml mlijeka pomiješajte sa šećerom, pudingom, koricom od limuna i vanilijom.

Smjesu od mlijeka i pudinga dodajte kad riža nabubri i nastavite miješati i kuhati dok se ne stvori kremasta konzistencija.

Dok je još vrela, sutliju sipajte u zdjelice, stavite je u tepsiju koju ste napunili vodom, i zapecite u rerni.

Servirati je možete sa cimetom, sjeckanim pistacijama, bademima ili orasima.

Pročitajte još