Ko je najviše profitirao od učešća u muzičkim takmičenjima: Nekome krah, a nekome put ka zvijezdama

Piše: A. H.

Prije više od 20 godina, tačnije 2003., u Bosnu i Hercegovinu je došao prvi muzički šou realnosti pod nazivom „OBN Super Nova talents“.

Veoma brzo šou postaje jedna od najgledanijih televizijskih emisija, a euforija nije splasnula u mjesecima emitiranja već naprotiv interes za takmičarima je sve više rastao.

Puna Zetra

Veliko finale održano je u dupke punoj Zetri a za pobjednika je proglašen Amel Ćurić. Pjevač je porijeklom iz Gračanice uz Maju Milinković i Envera Lugavića, koji je u međuvremenu nestao sa scene, iz tog šoua nastavio muzičku priču.

On je prije nekoliko godina pobijedio je i na regionalnom muzičkom šou „X Factor“. Ćurić i danas uspješno plovi muzičkim vodama, nastupajući širom regiona.

Još jedan regionalni šou koji je oborio sve rekorde gledanosti u našoj zemlji bila je „Operacija trijumf“ . Ono što je zanimljivo jeste da su uprkos velikoj gledanosti, svi takmičari danas u „ilegali“ i ne bave se profesionalno muzikom.

Podsjećamo, pobjednik šoua bio je Adnan Babajić iz Živinica koji se uz ostale finaliste u narednim godinama povukao iz javnosti.

Muzičko takmičenje „Zvezde Granda“ u Srbiji također je iznjedrilo brojne pjevače iz naše zemlje. Tu svakako vrijedi spomenuti Mirzu Selimovića koji je pobijedio a kasnije snimio nekoliko hit pjesama i uspješnih dueta, te je i danas vrlo aktivan na muzičkoj sceni. T su i Amar Jašarspahić Gile, Ibro Bublin, Haris Berković…

Na prvom regionalnom muzičkom „X-factoru“ u prvoj emisiji na sebe je skrenula pažnju regionalne javnosti Ilma Karahmet, tada trinaestogodišnja djevojčica koja je oduševila gledaoce, prisutnu publiku i žiri izvedbom pjesme „Ima jedan svijet“.

Poslije te emisije Ilma je postala regionalno muzičko čudo, barem u medijima. Na kraju je na iznenađenje svih ispala u polufinalu, ali je prije nekoliko godina uspjela domoći se pobjede na muzičkom takmičenju „RTL zvijezde“ u Hrvatskoj.

Nakon toga snimila je nekoliko uspješnih pjesama poput „Ništa tvoje“ i „Neko nije“ koje se slušaju i pjevaju i danas.

Žiri i publika

U tom šouu u finale je prošao pjevač iz Orašja Maid Hećimović koji je na kraju osvojio visoko drugo mjesto. Maid je ostao u muzičkom svijetu i danas nastupa širom zemlje i regiona, naročito na privatnim veseljima za koja se naročito isprofilirao.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maid Hecimovic (@maidhecimovic)

– Kad se osvrnem na moja muzička takmičenja iz kojih sam, da tako kažem ponikao, a to su „Zvijezda možeš biti ti“ i „X Factor“, mogu reći da sam zadovoljan i da su mi definitivno puno toga donijela. To je velika odskočna daska za mlade pjevače, jer te u udarnom terminu, na nacionalnim frekvencijama gledaju milioni ljudi. Faktički preskočiš nekoliko stepenica koje su pjevači proje morali preći. Ima nekih stvari koje bih možda primijenio tokom tih mjeseci takmičenja, ali dosta toga ne bih mijenjao, i mislim da sam uradio pravu stvar u datom momentu. Na osnovu i jednog, i drugog šoua, ja danas radim i imam neku svoju publiku – rekao nam je Hećimović.

Muzički šou „Supertalent“ u Hrvatskoj iznjedrio nekoliko muzičkih talenata iz Bosne i Hercegovine.

Jedna od onih koja je na prvu oduševila žiri i publiku svojom izvedbom je Adna Šestić iz Zenice koja je u finalu kao favorit publike osvojila visoko drugo mjesto. U istoimenom muzičkom takmičenju ove godine je također drugo mjesto osvojila Emina Bajtarević iz Kaknja, za koju su gledaoci također negodovali šaljući poruke produkciji da je ona istinska pobjednica.

Od zvjezdica do Porina

U šouu „Pinkove zvjezdice“ prije nekoliko godina kao dječak pobijedio je Marko Bošnjak iz Prozor-Rame. On je tada oduševio i žiri i publiku širom regiona, i već od prve emisije se moglo naslutiti da će odnijeti pobjedu.

Bosanskohercegovački pjevač je 2021. godine učestvovao na Dori u Hrvatskoj, a nedavno je osvojio prvog „Porina“ u kategoriji novih zvijezda.

Pročitajte još