Ovo je ljubavna priča Kate Middleton i princa Williama

Piše: L. K. P.

Kraljevska romansa princa Williama i Kate Middleton tokom godina bila je tema brojnih svjetskih medija, a dokumentirana je i u seriji The Crown.

William i Kate upoznali su se kad su oboje bili studenti na Univerzitetu St. Andrews u Škotskoj, tokom prve godine tamo, a putevi su im se prvi put susreli u njihovom domu, St. Salvator’s Hall, u septembru 2001.

– Zapravo, mislim da sam pocrvenjela kad sam ga upoznala. Nekako sam pobjegla, bila sam stidna, rekla je Kate u intervjuu povodom njihovih zaruka. Kaže da Williama na početku prve godine fakulteta nije bilo često na univerzitetu.

– Trebalo nam je vremena da se upoznamo, ali postali smo vrlo bliski prijatelj od početka, rekla je Kate. Kasnije je William potvrdio da su se upoznali na fakultetu.

– Prvo smo bili prijatelji više od godinu dana i od tada je to na neki način procvjetalo. Jednostavno smo provodili više vremena jedno s drugim, dobro smo se nasmijali, dobro smo se zabavili i shvatili da dijelimo iste interese, rekao je.

Williama je zaintrigirala Kate na dobrotvornoj modnoj reviji u martu 2002., tokom drugog semestra na St. Andrewsu, gdje je šapnuo svom prijatelju Fergusu: “Vau, Ferguse, Kate je zgodna!” S vezom su počeli tokom druge godine fakulteta i tada su se uselili s prijateljima u kuću izvan kampusa.

U aprilu 2004. godine njihova veza postala je javna kada je The Sun objavio fotografije njih dvoje kako uživaju na skijanju u švicarskim Alpama. Povreda privatnosti dovela je do toga da je tadašnji princ Charles zaprijetio prekidom medijskih odnosa s tabloidom. U to je vrijeme Charlesov glasnogovornik rekao da je “jako razočaran” postupcima medija i da će se The Sun “suočiti s posljedicama”.

Kao i svaka veza, i njihova je imala uspone i padove. Tokom njihovog intervjua za zaruke 2010., William se osvrnuo na kratko vrijeme razdvojenosti. Naime, bili su prekinuli početkom 2007. godine.

– Oboje smo bili vrlo mladi. Bili smo na fakultetu i bili smo različiti karakteri. Pokušali smo pronaći vlastiti put dok smo odrastali, rekao je William, a Kate je dodala: “U to vrijeme nisam baš bila sretna zbog toga, ali to me učinilo jačom osobom. Otkrijete stvari o sebe kojih možda niste bili svjesni.”

No već nakon nekoliko mjeseci razdvojenosti par se pomirio. Kako je kraljevska dopisnica Katie Nicholl opisala u svojoj knjizi Kate: The Future Queen, William se odlučio pomiriti s Kate nakon što ju je pozvao na kostimiranu zabavu koju je priredio, a ona se pojavila u izazovnom izdanju.

Godine 2010. William je zaprosio Kate dok su bili na romantičnom putovanju u Keniji.

– Proveli smo malo vremena zajedno s nekim prijateljima i jednostavno sam odlučio da je pravo vrijeme. Razgovarali smo o braku neko vrijeme, tako da to nije bilo veliko iznenađenje, ali odveo sam je na lijepo mjesto u Keniji i zaprosio, rekao je William.

Kate je rekla da je prosidba bila “vrlo romantična”, s čime se složio i William. Već sljedeće godine došlo je do velikog kraljevskog vjenčanja. Dugo očekivanu svadbu pratilo je više od 72 miliona ljudi diljem svijeta. U prosincu 2012. Kate je objavila da je trudna s njihovim prvim djetetom, a maleni princ George rođen je u julu 2013.

Već sljedeće godine, u septembru 2014., par je objavio da očekuju drugo dijete, pa se tako princeza Charlotte rodila u maju2015. godine. Njihovo treće dijete, princ Louis, rodilo se u martu 2018. godine.

Pročitajte još